Olasz kutatók azonosították a Mona Lisán látható hidat

2023. május 3. – 19:51

Olasz kutatók azonosították a Mona Lisán látható hidat
A Mona Lisa – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mostantól kicsit kevésbé rejtélyes a Mona Lisa: olasz kutatók ugyanis azt állítják, hogy sikerült azonosítaniuk a festmény hátterében látható hidat, írja az ANSA. Silvano Vinceti történész, az olasz kulturális és környezeti örökség felmérésével foglalkozó bizottság elnöke azt mondta, hogy a kutatások szerint a toszkánai Laterina település mellett található, etruszk–római Romito híd látható a világ egyik leghíresebb festményén. A kutatók drónfelvételeket és történelmi dokumentumokat elemeztek a híd azonosításához.

Ebben a videóban gyűjtötték össze a bizonyítékokat:

„Ez a Romito etruszk–római híd, más néven Ponte di Valle, amely Arezzo tartományban, Laterina településen található. Ma már csak egy ív maradt belőle, de 1501 és 1503 között nagyon forgalmas volt a híd, amit a firenzei állami levéltárban talált egyik dokumentum is igazol a Medici-család tulajdonában álló műalkotások állapotáról” – ismertette szerdán a kutató. Leonard da Vinci ebben az időszakban Val d'Arno térségében tartózkodott.

Korábban úgy tartották, hogy a Piacenza tartományban található Bobbio középkori hídjáról, vagy az Arezzo tartományban található Buriano hídjáról lehet szó. A Romito híd négy ívből állt, két sziklán nyugodott, és egy mellékút része volt, ami lehetővé tette, hogy az Arezzo, Fiesole és Firenze közötti utat több kilométerrel lerövidítsék. A bobbiói hídnak viszont több mint hat íve van, a burianói hídnak pedig hat. Ráadásul ezek a szerkezetek sík terepen helyezkednek el. A festményen látható az Arno folyó is, annak jellegzetes, kanyargós folyása is arra utal, hogy Romito hidat festette meg Leonardo da Vinci.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!