Kevin Spacey-vel és a Jóban Rosszban rendezőjével készül a magyar tatárjárásos film, 1,2 milliárdos állami támogatással

2022. május 5. – 12:26

frissítve

Kevin Spacey-vel és a Jóban Rosszban rendezőjével készül a magyar tatárjárásos film, 1,2 milliárdos állami támogatással
Forrás: NFI

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Soós Péter rendező megerősítette, többek között az RTL.hu-nak, hogy a film főgonoszát, az olasz bíborost Kevin Spacey fogja alakítani. A színészt 2017-ben többszörös zaklatással vádolták, azóta nemkívánatos személy az Egyesült Államokban, bár Franco Nero készülő filmjében fel fog bukkani. Soós elmondta az RTL-nek, hogy mivel nem született bírósági ítélet Spacey ellen, nem tartja problematikusnak a közös munkát.

A Nemzeti Filmintézet döntőbizottsága több mint 1,2 milliárd forintos támogatást szavazott meg az A Nyugat kapujában című, tatárjárás idején játszódó történelmi filmnek.

Az NFI sajtóközleményéből kiderül, hogy a filmet Soós Péter fogja rendezni, akinek a munkáját leginkább tévésorozatokból lehet ismerni, a Hacktion: Újratöltve, a Tűzvonalban, illetve a Jóban Rosszban sorozatokból is rendezett epizódokat, az utóbbiból ha minden igaz, összesen 341 darabot. A forgatókönyvet Horváth Áron és Joan Lane írta.

Horváth szintén dolgozott a Hacktionben, illetve ő írta Eperjes Károly filmjének, a Magyar Passiónak a forgatókönyvét is. Lane filmográfiája eklektikusabb, az IMDb szerint ő volt többek között a Fiatalság, bolondság című brit filmben látható kórust felügyelte, egy tévéfilm és két rövidfilm producere volt, illetve A király beszéde című Oscar-díjas korai fejlesztésében is részt vett. Erről részletesebben lehet olvasni a saját cégének oldalán, ahol kiderül, hogy Lane dolgozott beszédterapeutaként és színházi producerként is.

Az IMDb szerint A Nyugat kapujában című filmben Eric Roberts fog egy Ákos kapitány nevű karaktert játszani, Terence Stamp pedig a film narrátora lesz, de ezek nem hivatalos, megerősített információk, bár a sajtóközleményben az alkotók azt írják, hogy „a teljes forgatási kreatív és szakmai magyar stáb mellett a szerepekre több neves külföldi színész és az utómunkára elismert, nemzetközi szakemberek mondtak igent.”

A Nyugat kapujában története:

A film a XIII. századba repít vissza, amikor Batu kán a világhódító Dzsingisz kán unokája, a sztyeppe kegyelmet nem ismerő ura seregével Esztergom falai alá ér. Európa meghódítása előtt el kell söpörnie útjából a magyar várat. A maroknyi védő Eusebius kanonok és a spanyol zsoldoskapitány, Simon vezetésével az utolsó harcra készül. Segítségre nem számíthatnak. Talán a pápai legátus megérkezése és a mongol holdújév ünnep ad egy kis haladékot a magyaroknak...

A magyar-mongol-angol koprodukcióban készített film tervezett mozibemutatója 2023 december.

A döntőbizottság 100 millió forintos gyártási támogatást szavazott meg az Inkubátor Program keretében Sós Bálint Dániel nagyjátékfilmjére, ami a Minden rendben címet viseli. A film egy apáról szól, aki az egyetlen szemtanúja lesz egy súlyos balesetnek, amit kisfia okoz és döntenie kell, hogy vállalja az igazságot, vagy hazudik a fia érdekében. A filmet jelenleg még castingolják.

A Nyugat kapujában már nem az első magyar történelmi film, ami az utóbbi időben nagyobb támogatást kap a filmintézettől: a tervek szerint idén mutatják be a 2 milliárd forintot kapott Hadikot, már forog a 4,5 milliárdos, külön állami támogatást is kapó Most vagy soha az 1848-as eseményekről is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!