Trump a leggonoszabb embernek nevezte a bírót, aki a választás előtt kiadta puccskísérletének aktáit

2024. október 19. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump „a leggonoszabb embernek” nevezett egy szövetségi bírót, aki több mint 1800 oldalnyi bizonyítékot hozott nyilvánosságra a volt republikánus elnök elleni választási összeesküvés ügyében, írja a BBC.

Trump azt mondta, hogy Tanya Chutkan amerikai szövetségi bírónő elutasította a kérését, hogy az új bizonyítékok közzétételét a jövő havi amerikai választás utánra halassza, amiről az elnökjelölt azt állítása „választási beavatkozásnak” minősül.

Jogi elemzők vitatták, hogy az ügyben benyújtott iratok megsértik-e az igazságügyi minisztérium azon belső szabályát, amely szerint az ügyészek a szavazást követő 60 napon belül kerüljenek minden olyan nyomozati lépést, amely hatással lehet egy választásra. Chutkan bírónő a döntésében azzal érvelt, hogy ha az aktákat titokban tartotta volna, az önmagában is választási beavatkozásként értelmezhető lett volna.

A pénteken nyilvánosságra hozott 1889 oldalnyi dokumentum többnyire már nyilvánosan elérhető információkat dolgoz fel, köztük Mike Pence volt alelnök életrajzának részeit és hivatalos bejelentését, miszerint nem fogja megdönteni a 2020-as választási eredményeket.

A pénteken nyilvánosságra hozott dokumentumot még a múlt hónapban nyújtotta be indítványa részeként John Smith, a különleges ügyvédet Trump egy most felvett podcastban „beteg kölyökkutyának” nevezte A volt elnökkel szemben ebben az ügyben a 2020-as választások megdöntésére irányuló törekvések miatt folyik eljárás.

A vádirat középpontjában a 2021. január 6-i amerikai Capitoliumi zavargás áll, és azzal vádolja Trumpot, hogy törvénytelenül összeesküvést szőtt a három hónappal korábbi, Joe Bidennel szemben elszenvedett választási vereségének megdöntésére.

Az év elején a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy Trump nem vonható felelősségre az elnökként végrehajtott hivatalos cselekmények miatt. Ennek következtében Smith kénytelen volt megváltoztatni a Trump ellen indított történelmi ügyet, és azzal érvelni, hogy még hivatalában, de magánemberként követett el bűncselekményeket. Szeptemberben új indítványt nyújtott be, amelyben lefektette a volt elnök elleni új ügyet, amely tartalmazza azokat a vádakat, amelyek szerint Trump annak ellenére népszerűsítette a választási csalásról szóló hamis állításokat, hogy „őrültségnek” tartotta azokat.

Az indítvány új részleteket tartalmazott arról is, hogyan romlott meg Trump és Pence kapcsolata, a volt alelnök azt mondta Trumpnak, hogy hagyja abba a hamis választási csalási elméletek ismételgetését, és lépjen tovább.

A pénteken nyilvánosságra hozott dokumentumok között szerepelnek az amerikai Capitoliumban történt zavargásokat vizsgáló január 6-i képviselőházi bizottságnak adott interjúk átiratai, Pence önéletrajzának egyes részei és a választóknak küldött adománygyűjtő e-mailek.

A BBC szerint nem világos, hogy a január 6-i ügy valaha is bíróság elé kerül-e. Trump várhatóan véget vet az ügyészségnek, ha visszatér a Fehér Házba. Több más büntetőügy is van ellene folyamatban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!