500 lakót kellett evakuálni a kaliforniai Oaklandből az erdőtűz miatt

2024. október 19. – 13:50

500 lakót kellett evakuálni a kaliforniai Oaklandből az erdőtűz miatt
Oaklandi tűzoltók próbálják megfékezni az erdőtüzet Kaliforniában 2024. október 18-án – Fotó: Reuters / Oakland Fire Departement

Másolás

Vágólapra másolva

Két ház is lángokban állt egy pénteken kialakuló, a szél miatt gyorsan terjedő erdőtűz miatt a kaliforniai Oakland városában – írja az AP. A tűz miatt több ház is megrongálódott, és a becslések szerint 500 embert kellett evakuálni.

A helyi hatóságokhoz délután fél kettő magasságában futott be egy hívás, miszerint a város dombos, erdős területén tűz keletkezett az egyik ház előtt. Az okot, hogy miért keletkezett a tűz, még nem lehet tudni. Az információk szerint a füstöt 3-5 kilométeres távolságból is lehetett látni.

A helyszínre kiérkező több mint száz tűzoltónak végül sikerült megfékezni a tüzet. Egyelőre nem érkezett hivatalos információ arról, hogy az incidensnek vannak-e halálos áldozatai vagy súlyos sérültjei. A tűz miatt több közeli főutat, mellékutcákat is le kellett zárni, a terelések miatt kisebb káosz alakult ki az utakon.

Michael Hunt, a tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy az egyik oaklandi ház mondhatni a tűz martaléka lett, viszont egy másikban valamivel kisebb károk keletkeztek. Hunt hozzátette, hogy kevesebb mint 10 otthonban keletkezett kár a füst és a víz miatt, viszont több száz otthon szerkezete válhatott instabillá az incidens miatt.

A hatóságok szombat estig az egész állam területére figyelmeztetést adtak ki, egy kaliforniai közműszolgáltató, a Pacific Gas and Electric az állam északi és középső részén 19 megyében kapcsolta ki az áramot, mivel az úgynevezett „diablo szél” – amely ősszel a forró, száraz széllökéseiről híres – megnövelte az erdőtüzek veszélyét. Így körülbelül 16 000 ember maradt áram nélkül pénteken.

Szintén vörös riasztást adtak ki a Dél-Kalifornia egyes részein is, miután a Los Angeles-i megyei tűzoltóságot egy bozóttűzhez riasztották a Rolling Heights térségében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!