Kamala Harris: A Hamász-vezető halála egy lehetőség, hogy vége legyen a gázai háborúnak

2024. október 18. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Jahjá Szinvár halála egy lehetőséget ad, hogy végre véget vessünk a gázai háborúnak és felkészüljünk a másnapra, amikor a Hamász már nem uralja a területet – mondta Kamala Harris amerikai alelnök és demokrata elnökjelölt, miután az izraeli hadsereg (IDF) csütörtök délután bejelentette, végeztek a terrorszervezet gázai vezetőjével, egyben a 2023. október 7-i terrortámadás egyik kitervelőjével.

Harris szerint a Hamász-vezető megölésével igazságot szolgáltattak, és az Egyesült Államok, Izrael, illetve az egész világ „jobban járt” így. Hozzátette, ez egyben egy lehetőséget ad a fegyverszünetre, ezután a túszokat szabadon kell bocsátani és véget kell vetni a szenvedésnek Gázában – írja a Guardian.

A demokraták elnökjelöltje beszédében arra is utalt, hogy támogatja a palesztin államiságot, mondván, hogy annak a palesztinok „méltósághoz, biztonsághoz, szabadsághoz és önrendelkezéshez” való jogát kell jelentenie.

Joe Biden amerikai elnök hasonlóan reagált a Hamász-vezető halálhírére: szerinte Szinvár „leküzdhetetlen akadályt” jelentett az izraeliek és a palesztinok jobb jövője előtt. „Ez az akadály már nem létezik. De még sok munka áll előttünk” – mondta, hozzátéve, hogy Izraelnek minden joga megvolt arra, hogy felszámolja a Hamász vezetését és katonai struktúráját.

Ezzel részben azokkal a kritikákkal szemben is védekezett, amelyek arra irányultak, hogy az Egyesült Államok töretlenül támogatja Izraelt a gázai, humanitárius jogot is sértő, és polgári áldozatokat követelő pusztítások ellenére is. Biden leszögezte, egyeztetni fog Benjamin Netanjahuval és más izraeli vezetőkkel arról, hogy „egyszer és mindenkorra véget vessenek ennek a háborúnak”. Az izraeli miniszterelnök csütörtök késő esti beszédében azonban arra utalt, hogy a konfliktusnak még messze nincs vége.

Az Egyesült Királyság nem fogja meggyászolni Szinvár halálát – reagált Keir Starmer brit miniszterelnök, aki a Hamász vezetőjét „a zsidó történelem leghalálosabb napja mögött álló agytrösztnek” nevezte. Emmanuel Macron francia elnök az X-en azt írta, Franciaország követeli, hogy a Hamász szabadon engedje a fogva tartott túszokat. Reagált Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke is, ő szintén a túszok szabadon bocsátását követelte. „Meggyőződésem, hogy új szakaszba kell lépni: itt az ideje, hogy az összes túszt szabadon engedjék, hogy azonnal tűzszünetet hirdessenek, és hogy megkezdődjön a gázai újjáépítés” – kommentálta az olasz miniszterelnök.

Ahogy megírtuk, Jahjá Szinvárt végül teljesen véletlenül sikerült megölnie az izraeli hadseregnek. Az IDF és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat ugyanakkor közleményében állította, hogy régóta tudták, hogy a vezető Rafahban rejtőzik, „a katonai műveleteknek köszönhetően folyamatosan szűkült a Szinvár rendelkezésére álló terület, és végül ez vezetett a halálához”. Az október 7-i terrortámadás másik kitervelőjét, Mohamed Deifet, a Hamász katonai szárnyának gázai parancsnokát Izrael még júliusban likvidálta.

Arról, hogy a közel-keleti helyzet milyen hatással lehet az amerikai elnökválasztásra, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!