A szerdán likvidált Hamász-vezető utolsó perceit mutathatja az IDF drónfelvétele

2024. október 18. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

Drónfelvételeket tett közzé az izraeli hadsereg (IDF), amelyről azt állítják, a Hamász szerdán meggyilkolt gázai vezetőjének, Jahjá Szinvárnak utolsó perceit mutatják Rafahban – írja a Guardian. A videón egy sálakba burkolózott férfit lehet látni, aki egy romos lakásban, összegörnyedve ül egy széken. Az is látszik, hogy a férfi jobb karja súlyosan megsérült, másik karjával pedig a videó végén egy botot dob a felé közeledő drón irányába, feltehetően azért, hogy eltalálja azt.

Mint korábban megírtuk, az IDF csütörtök kora délután adott hírt egy incidensről a Gázai övezet déli részén található Rafahból. A Bislamach kiképződandár (mely háború esetén teljes értékű gyalogdandárként működik) Tel Szultán negyedben járőröző katonái szerdán palesztin fegyvereseket láttak belépni egy épületbe.

Az izraeli erők megtámadták az épületet. A Times of Israel szerint az IDF később nyilvánosságra hozta azt a felvételt, amely szerint egy tank nyitott tüzet a házra, amelyben Szinvár rejtőzött. Az épület összeomlott.

A romok között talált egyik halott hasonlított Szinvárra, de gyanús volt, hogy a katonák nem bukkantak a környezetében a Hamász-vezető által élő pajzsként használt izraeli túszokra. A holttest egyik ujjából DNS-mintát vettek, melyet Izraelben megvizsgáltak, és csütörtök késő délutánra kiderült, hogy a halott valóban Jahjá Szinvár volt. A Bellingcatnek pedig az IDF által közzétett képekből időközben sikerült beazonosítani a Tel Szultán negyedben található épületet, ahol a Hamász-vezető meghalt.

Amikor tehát a felvételek készültek, az IDF még nem tudta, hogy Szinvárt mutatják, Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő szerint ekkor még csak egy harcosként azonosították. A hadsereg ezután nyitott tüzet, ami már Szinvár halálát okozta. Hagari hozzátette, a Hamász-vezetőnél golyóálló mellényt, gránátokat és 40 ezer sékelt találtak – ez körülbelül négymillió forintnak felel meg. A szóvivő akkori elmondása szerint Szinvár egyedül menekült az épületbe, frissebb információk szerint előtte két testőrével együtt látták mozogni a környéken. Az izraeli erők egy drónt használtak a terület átvizsgálására, így készült a felvétel.

Jahjá Szinvárt így végül teljesen véletlenül sikerült likvidálnia az izraeli hadseregnek. Az IDF és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat ugyanakkor közleményében állította, hogy régóta tudták, hogy a vezető Rafahban rejtőzik, „a katonai műveleteknek köszönhetően folyamatosan szűkült a Szinvár rendelkezésére álló terület, és végül ez vezetett a halálához”. Az október 7-i terrortámadás másik kitervelőjét, Mohamed Deifet, a Hamász katonai szárnyának gázai parancsnokát Izrael még júliusban likvidálta.

Khalil al-Hajja, a Hamász helyettes vezetője pénteken megerősítette Szinvár halálhírét. A vezető azt mondta, Szinvár harc közben halt meg. A halála csak megerősíti a terrorszervezetet, ami folytatni fogja a palesztin nép törekvéseinek megvalósításához vezető útját. Khalil al-Hajja azt is mondta: az izraeli túszokat addig nem fogják visszaadni, amíg a Gázai övezet elleni agresszió véget nem ér, és az izraeli erők nem vonulnak ki teljesen az övezetből.

Több politikus is kommentálta már Szinvár halálát: Kamala Harris szerint ez lehetőséget teremt arra, hogy végre befejeződjön a gázai háború. Joe Biden kijelentette, ismét tárgyalni fog a tűzszünetről Benjamin Netanjahuval, az izraeli miniszterelnök szerint azonban még közel sincs vége a háborúnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!