Amerika újabb légvédelmi üteget, és a működtetéséhez szükséges katonákat küld Izraelbe

2024. október 13. – 11:21

Amerika újabb légvédelmi üteget, és a működtetéséhez szükséges katonákat küld Izraelbe
Október 13-án izraeli csapás érte a libanoni Nabatieh piacterét – Fotó: Abbas Fakih / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az izraeli háborúról.

Tovább fokozódik a feszültség Izrael és az ENSZ között, miután izraeli tankok törtek be a békefenntartó erők egyik dél-libanoni bázisának kapuján. Az ENSZ tájékoztatása szerint nem sokkal a tankok távozása után 100 méterrel arrébb gránátok robbantak. A füst miatt az ENSZ ottani személyzetéből 15-en rosszul lettek, annak ellenére, hogy gázálarcot viseltek. Az ENSZ figyelmeztette Izraelt és magyarázatot kért az IDF jogsértéseire, továbbá hangsúlyozta, hogy a békefenntartók elleni bármilyen szándékos támadás sérti a nemzetközi humanitárius jogot.

Később António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivőjén, Stéphane Dujarricon keresztül üzente meg nagyjábúl ugyanezt, mint mondta, háborús bűncselekménnyel érhet fel egy, az ENSZ Libanonban állomásozó békefenntartóival szembeni támadás. A főtitkár hangsúlyozta, hogy az UNIFIL-személyzetet és létesítményeit nem szabad megtámadni, Dujarric pedig leszögezte, az UNIFIL békefenntartói maradnak állásaikban, az ENSZ zászlaja pedig tovább fog lobogni.

Ez utóbbival arra reagált, hogy miután Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban arra kérte az ENSZ-t, hogy vonja ki ideiglenes erőit Libanon déli részéről, a harci területekről, most arról beszélt, hogy ideje kivonni a csapatokat a Hezbollah bázisairól és a háborús területekről. „Az izraeli hadsereg ezt többször kérte már, de többször visszautasították őket. Ezek [az ENSZ-hez tartozó] erők emberi pajzsot biztosítanak a Hezbollah terroristáinak” – mondta Netanjahu.

Az ENSZ ideiglenes libanoni erői, az UNIFIL szerint Izrael már több UNIFIL-állást eltalált, beleértve egy főhadiszállást is.

Netanjahu arról is beszélt, hogy sajnálja az őket ért sérüléseket, de „úgy a legkönnyebb őket biztonságban tudni, ha kivezénylik őket a veszélyzónából”. Az incidensre azóta az IDF is reagált, állításuk szerint az izraeli harckocsik sebesült katonák kimentése közben hajtottak át tolatva az UNIFIL-egység állásánál. Szerintük az eset akkor történt, amikor az izraeli erők ellen tömegesen páncéltörő rakétákat lőttek ki, de az IDF tevékenységével nem fenyegette az UNIFIL katonáit,

Ez történt még

Az Egyesült Államok egy THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) üteget, és a működtetéséhez szükséges 95 amerikai katonát küld Izraelbe, hogy „megerősítse az izraeli légvédelmet a példátlan iráni légicsapások nyomán”. A THAAD egy olyan légvédelmi rendszer, amelyet rövid, közepes és nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták lelövésére terveztek. Amerika a tavaly októberi terrortámadás után már küldött egy ilyen üteget a térségbe, Izrael még a gázai szárazföldi offenzívát is eltolta, hogy megvárja ennek a megérkezését.

A legfrissebb helyszíni információk szerint 67 ember sérült meg Izraelben, miután egy, a Hezbollah által Libanonból indított drón átcsúszott az izraeli légvédelmen, és előzetes figyelmeztetés nélkül becsapódott a Haif vonzáskörzetébe tartozó, Binjaminában. A drón egy étterembe csapódott be, amely tele volt emberekkel, az izraeli Channel 13 szerint a tetőt áttörő robbanás sokaknál repeszsérülést okozott.

Újabb evakuálásokat rendelt el Izrael vasárnap Dél-Libanonban. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy eddig több tucatnyi Hezbollah-célpontot találtak el. Az IDF szerint a célpontok között voltak hordozórakéták és lőszerraktárak is. A hadsereg szerint libanoni civillakásokban is találtak Hezbollah-fegyvereket. Erről felvételeket is tettek közzé, amelyen aknavetők, golyóálló mellények és fegyverek láthatók.

Izrael azzal fenyegetőzött a hétvégén, hogy célba fogja venni a mentőket Libanonban. Szombaton az izraeli hadsereg azt állította, hogy a Hezbollah fegyveresei mentőautókat használnak fegyverek szállítására. Izrael felszólította az egészségügyi csapatokat, hogy „kerüljék el a Hezbollah tagjait, ne működjenek együtt velük”.

Az IDF szóvivője egy bejegyzésben meg is fenyegette a mentősöket: azt írta, hogy a hadsereg „minden fegyverest szállító járművet megcéloz a jármű típusától függetlenül”. Izrael állítására egyelőre nincs bizonyíték.

Izrael szerint az elmúlt napon „mintegy 200 terrorista célpontot” támadtak meg Libanonban. A mostani evakuációs parancs is olyan dél-libanoni falvakat említ, amelyek a közelmúltban már célpontjai voltak izraeli támadásoknak: sok falu ezekből már egy ideje emiatt üresen áll.

Izrael szerint a Hezbollah szombaton közel 320 támadást indított országuk ellen. Egyéb adatokat az izraeli erők nem közöltek, de néhány észak-izraeli várost lezártak a nyilvánosság elől.

(Times of Israel, TOI, Guardian, BBC, Reuters, Sky News, MTI)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!