Megzavarták Orbán Viktor sajtótájékoztatóját Strasbourgban, kérdéssel zaklatták a miniszterelnököt

2024. október 8. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor Strasbourgban tartott sajtótájékoztatót az Európai Parlament épületében, hogy bemutassa Magyarország soros elnökségi programját, amely a 2024 második felére esik. Az esemény célja az volt, hogy felvázolja a magyar kormány elképzeléseit és prioritásait, azonban már a rendezvény elején váratlan fordulat következett be: egy tiltakozó félbeszakította Orbán beszédét. A férfi cetliket dobált felé, és provokatív kérdést intézett a miniszterelnökhöz: „Mennyiért árulta el a hazát, miniszterelnök úr?”- kérdezte többször Orbántól, amíg a biztonságiak el nem távolították a teremből. Az incidenst itt lehet megnézni. A biztonsági személyzet gyorsan eltávolította a tiltakozót, aki a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője, Gyekiczki Márton volt. Gyekiczki nem először zavarta meg Orbánt: szeptember elején játékpénzt szórt rá a kötcsei pikniken.

Orbán a sajtótájékoztató folytatásában reagált az incidensre, a magyar politikai kultúra szókimondó jellegére hivatkozva próbálta elbagatellizálni a helyzetet. Hangsúlyozta, hogy a magyarok közvetlen kommunikációt használnak, és amikor egy politikus „gazembernek” nevezi a másikat, az csak véleménykülönbséget jelez. A miniszterelnök azonban érezhetően zavarba jött a konfrontációtól.

Orbán Viktor sajtótájékoztatója – Fotó: Frederick Florin / AFP
Orbán Viktor sajtótájékoztatója – Fotó: Frederick Florin / AFP

A Telex által is részletesen ismertetett sajtótájékoztató során Orbán részletezte Magyarország elnökségi programját, amely szerinte az EU versenyképességének növelésére és a migráció kezelésére koncentrál. A miniszterelnök ismételten rámutatott arra, hogy Európa gazdasága lemarad az USA és Kína mögött, különösen az energiaárak miatt. A versenyképességi csomag elfogadását a novemberi informális EU-csúcson tervezi, amelyet Budapesten fognak megrendezni—nem véletlenül időzítve az amerikai elnökválasztás utánra, amire Orbán nagy figyelmet fordít.

Orbán kritikusan nyilatkozott az EU migrációs politikájáról is, külső hotspotok létrehozását javasolva az unió határain kívül, hogy ott bírálják el a menedékkérelmeket. Szerinte csak azok a migránsok maradnak Európában, akiket az unió beenged. A miniszterelnök azt állította, hogy a jelenlegi migrációs rendszer nem működik, és ez fokozza a homofóbiát és az antiszemitizmust Európában, valamint veszélyezteti a schengeni övezetet is. Javaslata az, hogy az uniós belügyminiszterek találkozói mellett állam- és kormányfői szinten is rendszeres megbeszélések legyenek a migráció kezeléséről.

Szerdán Orbán az EP plenáris ülésén is felszólal, ahol várhatóan folytatja majd kritikáit és programjának részletezését. Ezt a fellépését már korábban beharangozta, azzal az üzenettel, hogy ébresztőt kíván fújni Európának, és nyíltan kritizálta az EU vezetését, amely szerinte kudarcot vallott a migrációs és gazdasági válságok kezelésében.

Orbán külön kiemelte a Nyugat-Balkán integrációját, mondván, hogy enélkül Európa sohasem lehet teljes. Emlékeztetett rá, hogy húsz éve ígérik az EU vezetői a nyugat-balkáni országoknak a csatlakozást, de semmi sem történt, és szerinte ideje beváltani ezt az ígéretet. „Szerbia nélkül semmilyen bővítés nem lesz sikeres” – tette hozzá, és arra figyelmeztetett, hogy aki a szerbek nélkül képzeli el a nyugat-balkáni országok integrációját, az illúziókat kerget.

Orbán kitért az orosz-ukrán konfliktusra is. Bár Magyarország nem támogatja az EU katonai segítségnyújtását Ukrajnának, Orbán hangsúlyozta, hogy a magyar kormány jelentős humanitárius támogatást nyújtott az ukrán menekültek számára. Egy ukrán újságíró kemény kérdést szegezett Orbánnak: miért blokkolja Magyarország az ukrán támogatások kérdését az EU-ban, és mi történne, ha az orosz hadsereg a magyar határ közelébe érne? Orbán a NATO erejére hivatkozva elhárította a kérdést, és biztonságosnak nevezte Magyarország helyzetét, hozzátéve, hogy a jelenlegi stratégiát nem tartja helyesnek, mivel szerinte a konfliktus nem oldható meg a hadszíntéren.

A miniszterelnök végül az EU-t kritizálta, mondván, hogy az európai politika lényege a kompromisszum és az együttműködés. Szerinte a magyar kormány nem globalista elitet képvisel, hanem a nemzeti érdekeket, és kész kompromisszumokra azokkal, akik szintén a saját nemzeti érdekeiket követik. Hangsúlyozta, hogy nem áll szándékukban kilépni az EU-ból, de átalakításra szorul, és ezért küzdenek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!