Oroszország hibrid hadviseléssel próbálja befolyásolni Moldova EU-csatlakozási referendumát

2024. szeptember 29. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Moldova nemzetbiztonsági tanácsadója, Stanislav Secrieru a Politicónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy Oroszország „példátlan” hibrid támadást indított az ország ellen a közelgő népszavazás előtt, amelyen Moldova EU-csatlakozásáról döntenek.

Secrieru szerint Moszkva több millió eurót és közösségi médiakampányokat vetett be, hogy akadályozza Moldova európai uniós integrációját, és félelmet keltsen a háborúval kapcsolatban. A diszinformációs kampány célja, hogy aláássa Maia Sandu pro-európai elnök népszerűségét és Moldova nyugati kapcsolatait.

Tavalyi választásokra Oroszország 50 millió eurót költött a beavatkozásra, és a várakozások szerint az idei évben ez az összeg 100 millió euróra nőhet. A Kreml különböző ál-pártokat és ál-jelölteket támogat, hogy megossza a politikai palettát, miközben az EU-párti erők népszavazásra buzdítanak a csatlakozásról.

Az Európai Unió is támogatást nyújt Moldovának a hibrid fenyegetésekkel szembeni védekezésben, miközben az ország kiberbiztonsági védelmét is erősíti.

A történelmi jelentőségű népszavazás Moldovában 2024. október 20-án kerül megrendezésre, amelyen a polgárok arról dönthetnek, hogy az ország jövője az európai demokráciák mellett legyen-e. A döntés mélyreható hatással lesz a gazdaságra, a biztonságra és a jövő generációinak kilátásaira, megnyitva az utat az európai piacokhoz és létfontosságú fejlesztési forrásokhoz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!