Orbán Viktor bírálja Brüsszelt: A Nyugat-Balkán többet érdemel

2024. szeptember 29. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Nyugat-Balkán népei és országai többet érdemelnek, mint amit jelenleg Brüsszeltől kapnak, hiszen ezeknek az országoknak már az Európai Unió tagjainak kellene lenniük – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ohridban, a magyar és az észak-macedón kormányok közös ülését követően.

Az Orbán kijelentéséről beszámoló News.ro szerint az ülés legfontosabb témája Észak-Macedónia EU-csatlakozása volt. Magyarország, amely ebben a félévben az Európai Unió soros elnöki tisztét tölti be, egyértelmű álláspontot képvisel: a Nyugat-Balkán stabilitása és európai integrációja nem csak Magyarország, hanem az egész Európai Unió érdeke – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az EU bővítése nem probléma, nem kihívás, hanem hatalmas lehetőség a jelenlegi tagországok számára. A miniszterelnök szerint az Unió elveszítette gazdasági fejlődési dinamizmusát, és a bővítés az egyik legnyilvánvalóbb módja annak, hogy ezt a lendületet visszanyerje.

A magyar kormányfő bírálta az Ukrajnának és Moldovának nyújtott „gyorsított” eljárást, amelyet geopolitikai okok vezérelnek, miközben a „teljesítményalapú” megközelítést figyelmen kívül hagyták. Orbán Viktor igazságtalannak tartja, hogy azok az országok, amelyek hosszú éveken keresztül dolgoztak az EU-csatlakozásért, most hátrébb kerülnek a sorban.

A magyar elnökség számára kiemelten fontos, hogy a Nyugat-Balkán integrációja napirenden maradjon – mondta Orbán, hozzátéve, hogy fel kívánja gyorsítani Észak-Macedónia integrációs folyamatát. Ennek érdekében a magyar miniszterelnök javasolt egy kormányközi konferenciát egy új fejezet megnyitására, vagy ha ez nem lehetséges, akkor egy politikai kormányközi konferenciát.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy Észak-Macedónia már 2005-ben kapott EU-tagjelölti státuszt Horvátországgal együtt, azonban míg Horvátország ma már az EU tagja, addig Észak-Macedóniával a csatlakozási tárgyalások még el sem kezdődtek. A miniszterelnök ezt történelmi méretű hibának nevezte az EU részéről, amelyet még tovább súlyosbíthat az a tény, hogy az Albániával folytatott csatlakozási tárgyalások gyorsabb ütemben haladnak.

A kétoldalú együttműködés kapcsán Orbán Viktor felidézte, hogy Magyarország idén nyáron segített Észak-Macedóniának az erdőtüzek megfékezésében. Ezt a segítséget Észak-Macedónia korábbi támogatása viszonozza, különösen 2015-16-ban, amikor a magyar hatóságok együttműködtek a migráció elleni harcban. Orbán elmondta, hogy az elmúlt időszakban 2400 magyar rendőr szolgált az észak-macedón határon, és megakadályoztak 17 000 illegális határátlépést.

A miniszterelnök a gazdasági együttműködésről is beszélt, és felajánlotta, hogy Magyarország kész pénzügyi támogatást nyújtani Észak-Macedóniának, amennyiben szükséges, hangsúlyozva, hogy ezt a magyar biztonságba való befektetésként tekintik.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország nem kínai hiteleket ajánl Észak-Macedóniának, mert ezek a hitelek kifejezetten Magyarország speciális fejlesztési projektjeire irányulnak. „Kínai pénzt nem tudunk adni, de készek vagyunk európai pénzeket biztosítani” – tette hozzá.

A migrációval kapcsolatban Orbán Viktor arra figyelmeztetett, hogy a migrációs probléma még évtizedeken át velünk marad. Véleménye szerint, ha nem segítjük a Száhel-övezet országait, több százmillió ember fog a Földközi-tenger térségébe áramlani. Ezért a migrációval kapcsolatos együttműködés nem csupán egy-két éves projekt, hanem 40-50 éves kihívás.

A magyar miniszterelnök az Észak-Macedónia és Bulgária közötti kapcsolatokról is szót ejtett, és hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb lépés Észak-Macedónia EU-csatlakozása felé egy megállapodás elérése Bulgáriával. Orbán Viktor kifejtette, hogy Magyarország kész segíteni a két ország közötti tárgyalásokban, amennyiben ezt kérik tőlük.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!