A Hezbollah egyelőre „visszafogott” választ adott Izraelnek a félezer áldozattal járó hétfői légicsapásokra

2024. szeptember 24. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

„Furcsán visszafogott” választ adott a Hezbollah a közel 500 halottal járó izraeli támadásokra, írja a BBC. A jelentések szerint hétfőn 250 rakétát lőttek ki Észak-Izraelre, de ez csak a töredéke annak, amire a Hezbollah képes: a nagyobb hatékonyságú és nagyobb hatótávolságú fegyvereit eddig nem vetette be. A lap emlékeztet, hogy a Hezbollah sokkal erősebb haderőt jelent, mint a Hamász: jobban felfegyverezett, emberei pedig jobban is képzettek, mivel évekig harcoltak Szíriában Aszad elnök alatt.

Takarítják a törmelékeket az izraeli Kirjat Semonában a Hezbollah rakétatámadása után – Fotó: Mostafa Alkharouf / AFP
Takarítják a törmelékeket az izraeli Kirjat Semonában a Hezbollah rakétatámadása után – Fotó: Mostafa Alkharouf / AFP

Hétfőn délelőtt közel 300 libanoni célpontot támadtak meg izraeli harci repülők és drónok, a libanoni egészségügyi minisztérium bejelentése szerint a támadásoknak legalább 492 halottjuk (köztük legalább 24 gyerek) és több mint 1600 sérültjük van. A Hezbollah válaszul lőni kezdte Észak-Izraelt, ahol emiatt iskolák, boltok zártak be, kiürültek az utcák. Az izraeli hadsereg közlése szerint azonban a rakétákat elfogta a Vaskupola, vagy pedig a senki földjére hullottak.

A BBC tudósítója szerint mindez felveti azt a kérdést, hogy a Hezbollah nem akarja vagy egyszerűen nem tudja bevetni a nagyobb arzenálját. Egy meg nem nevezett biztonsági tisztviselő szerint Izrael óriási lépést tett egy másik Közel-Kelet felé, ahol a Hezbollah már teljesen másképp néz ki. Egy másik lehetséges magyarázat szerint viszont a libanoni szervezet és iráni támogatói pusztán úgy döntöttek, hogy tartalékolják a hadi erőt.

Az izraeli hadsereg kedden azt közölte, hogy az éjszaka folyamán több tucat Hezbollah-célpontot támadtak meg, a Hezbollah pedig szintén arról számolt be, hogy több izraeli katonai célpontot vettek célba, köztük egy robbanószergyárat. A régióban ezért egyre nagyobb a feszültség, kedden több mint harminc nemzetközi, Bejrútot érintő járatot töröltek.

Az izraeli haderő kedden közölte, hogy megölték a Hezbollah egyik parancsnokát az aznapi rakétacsapásokban. Ibrahim Muhammad el-Kubaszi a libanoni szervezet rakétarendszereiért felelt. Egy olyan csapásban halt meg, amiben életét vesztette több más Hezbollah-tisztviselő is – írja a BBC.

Eközben Joe Biden amerikai elnök az ENSZ New York-i közgyűlésén azt mondta, még nem késő a teljeskörű háborút megelőzni, és hogy egy év alatt mindkét oldalon túl sok embernek kellett elhagynia az otthonát. „Még ha a helyzet eszkalálódott is, a diplomáciai megoldás még mindig lehetséges” – mondta az amerikai elnök.

Hogy jutottunk ide?

A Hezbollah és Izrael viszonya mindig is ellenséges volt, azonban a 2006-os háború óta alapvetően hallgattak a fegyverek az izraeli–libanoni határon. 2023. október 8-án, egy nappal a Hamász Izrael elleni terrortámadása és az izraeli gázai csapások kezdete után a Hezbollah elkezdte rövid hatótávolságú rakétákkal és drónokkal támadni a határ közelében található izraeli támaszpontokat. Azóta az izraeli hadsereg is rendszeresen hajt végre csapásokat a Hezbollah ellen.

A konfliktus a nyár folyamán fokozatosan súlyosbodott – a Hezbollah egyre több rakétát lőtt ki izraeli célpontokra, az IDF pedig egyre érzékenyebb veszteségeket okozott légi- és dróncsapásaival. Szeptemberben közepén Izrael a Hezbollah távközlési eszközeibe rejtett robbanóanyaggal két nap alatt több ezer fegyverest, aktivistát és tisztségviselőt sebesített és ölt meg, majd pedig egy légicsapásban gyakorlatilag lefejezte a Hezbollah különleges műveleti egységét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!