Orosz külügyi szóvivő: Moszkva nem vesz részt a második békekonferencián sem

2024. szeptember 21. – 22:56

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország nem fog részt venni az Ukrajna által tervezett második békekonferencián sem – jelentette be a moszkvai külügyi szóvivő szombaton az MTI szerint.

Marija Zaharova közleményében úgy fogalmazott, a második konferenciának is ugyanaz lesz a célja, mint a júniusi svájci csúcstalálkozónak: hogy „előmozdítsák az illuzórikus Zelenszkij-formulát mint a konfliktus kezelésének alapját, megszerezzék az országok többségének támogatását, és ultimátumot adjanak Oroszországnak a kapitulációról”.

„Ilyen csúcstalálkozókon mi nem fogunk részt venni” – szögezte le, hozzátéve, hogy „az eljárás az angolszászok és ukrán bábfiguráik újabb átverése, és az egésznek semmi köze nincs a konfliktus rendezéséhez”. Zaharova közölte: Oroszország kész megvitatni „valóban komoly javaslatokat”, amelyek számításba veszik azt is, hogy milyen a helyzet a harctéren.

Oroszország nem kapott meghívót a júniusi svájci konferenciára. Itt a résztvevők konkrét lépéseket sürgettek a nukleáris energia és fegyverek, az élelmezésbiztonság, valamint a foglyok és deportáltak ügyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és több nyugati állam vezetője is azt mondta: a következő békekonferenciát már orosz részvétellel kellene megrendezni.

A június 16-i békekonferencián egyébként Magyarország is aláírta, hogy Ukrajna területi épségének a béke alapját kell képeznie.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!