Harminc év börtönt kapott a CIA-ügynök, aki több tucat nőt bántalmazott

2024. szeptember 19. – 13:03

Harminc év börtönt kapott a CIA-ügynök, aki több tucat nőt bántalmazott
Brian Jeffrey Raymond – Fotó: FBI

Másolás

Vágólapra másolva

Harminc év börtönre ítélték azt a CIA-tisztviselőt, aki kiküldetései során 28 nőt bántalmazott szexuálisan, miután bedrogozta őket és meztelen fotókat készített róluk. A SkyNews azt írja, az ítélet részeként a bíró arra is kötelezte a férfit, hogy minden áldozatának 10 000 dolláros (körülbelül 3,5 millió forintos) kártérítést fizessen.

Az ügyészek szerint a 48 éves Brian Jeffrey Raymond 2006 óta követte el a támadásokat, az áldozatait kiküldetésein és Tinderen gyűjtötte. A kiszemelt nőket minden alkalommal a kormány által bérelt lakásába csábította és borozgatás közben bedrogozta őket. A férfi ezután közös képeket készített meztelen és eszméletlen áldozataival, majd szexuálisan bántalmazta őket. Mostanra több, mint 500 ilyen képe gyűlt össze.

„Nyugodtan kijelenthetjük, hogy szexuális ragadozó” – mondta az amerikai főbíró, aki helyben hagyta az ügyészek által kért teljes, 30 éves börtönbüntetést. Hozzátette, így Raymondnak „lesz egy kis ideje”, hogy átgondolja tetteit.

A bíróságon meghallgatott egyik áldozat szerint Raymond „tökéletes úriembernek” tűnt, amikor 2020-ban Mexikóban találkoztak. Elmondása szerint csak arra emlékezett, hogy csókolózott a férfival. Miután elájult, Raymond a tudta nélkül 35 videót és közeli fotót készített a meztelen nőről. Egy másik áldozata a történtek miatt idegösszeomlást kapott, egy harmadik pedig rémálmokról számolt be azután, hogy szembesült a róla készült fotókkal.

Raymond a szerdai tárgyaláson azt mondta, nincsenek szavai arra, hogy leírja, mennyire sajnálja tetteit. Hozzátette, a történtekkel elárult mindent, amiért kiállt, és tudja, hogy semmilyen bocsánatkérés nem lesz elég. „Nem ilyen vagyok, és mégis ilyen lettem” – mondta a CIA-ügynök.

A vádlott ügyvédei enyhébb büntetést kértek, méghozzá arra hivatkozva, hogy a 9/11-es eseményeket követő években a férfi „kvázi katonai” munkát végzett a CIA-nál, ami táptalajt adott az érzelmi érzéketlenségnek és „mások tárgyiasításának”.

A SkyNews azt írja, a CIA nyilvánosan is elítélte Raymond bűncselekményeit – az ügyet egyébként az ügynökség történetének egyik legsúlyosabb visszaéléseként tartják számon. Hozzátették, a nők biztonsága érdekében átfogó reformokat vezetnek be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!