Cserbenhagyásos gázolással és gyerekek nemének megváltoztatásával vádolja Harrist egy orosz dezinformációs kampány

2024. szeptember 18. – 08:19

Másolás

Vágólapra másolva

A 2024-es amerikai elnökválasztás sem zajlik le orosz befolyásolási kísérletek nélkül: a Microsoft elemzése szerint a legfrissebb dezinformációs kampányban hamis videók keringenek Kamala Harrisről, írja a Politico. A videók között van olyan, amiben a Harrist támogatók Trump-rajongóknak támadnak, és olyan is, amiben az elnökjelölt cserbenhagyásos gázolást követett el – utóbbiban egy valós személy adja ki magát Harrisnek.

A Microsoft talált bizonyítékot arról, hogy ezeket a deepfake-eket és megrendezett videókat egy Kremlhez köthető csoport terjeszti, és már több millióan nézték meg őket.

Az egyik videót egy hamis San Franciscó-i hírügynökségen keresztül tették közzé, ezzel próbálták növelni a hitelességét. Sokat az X-en és a Telegramon osztottak meg, többek között egy olyat is, amin egy hamis New York-i óriásplakát szerepel Harris nemlétező rendelkezéseivel a gendermegerősítő műtétekről. Ezt a videót több mint 100 ezren nézték meg az X-en a közzététel utáni első órákban.

Két héttel ezelőtt az amerikai igazságügyi minisztérium több mint harminc weboldalt eltávolítását rendelte el, mert azok orosz befolyásolási törekvésekhez kapcsolódtak. A Microsoft szakértői azt írták, hogy már most látják: újabb weboldalak jönnek létre, amelyekre áthelyezik az ilyen videós tartalmakat is.

Nemcsak az oroszok, a kínaiak is tevékenykednek az amerikai elnökválasztásban: a Microsoft egy Kínához kötődő, Storm-1852 néven ismert csoport aktivitását is rögzítette, ami Harrist és Bident kritizáló tartalmat terjeszt a közösségi médiában. A hónap elején azonosítottak olyan kínai csoportokat is, amelyek az amerikai társadalom megosztó kérdéseit kihasználó tartalmakat terjesztenek.

A Microsoft arra figyelmeztet: a novemberi elnökválasztás előtt az ilyen törekvések, különösen orosz oldalról, valószínűleg intenzívebbé válnak majd.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!