400 ezer embert evakuáltak a kínai turistaparadicsomból a Yagi szupertájfun miatt

2024. szeptember 6. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken éri el Hainant a Yagi szupertájfun, közel 400 ezer embert evakuáltak a turistaparadicsomként ismert kínai szigetről – írja a BBC.

A Yagi a hét elején a Fülöp-szigetek északi részén pusztított, itt az áradások és földcsuszamlások miatt 13 ember halt meg. Azóta megduplázta az erejét, a széllökései már a 240 km/órát is elérhetik. A Yagi szupertájfunként körülbelül egy 5-ös kategóriájú hurrikánnak felel meg.

A Yagi miatt a helyi hatóságok hatalmas, pusztító erejű szélviharra figyelmeztetnek. Leállították a közlekedést, az iskolák pedig zárva maradnak a déli régió egyes részein. A turisztikai látványosságok már szerda óta zárva tartanak és a világ leghosszabb tengeri átkelőjét, az 55 kilométeres Hongkong–Makaó hidat is lezárták.

Hainanban egyébként gyakoriak a tájfunok, a Reuters szerint 1949 és 2023 között 106 tájfun érte el a szigetet, ezek közül viszont csak kilencet minősítettek szupertájfunnak.
A kínai hatóságok szerint a Yagi lesz a legerősebb tájfun, amely az utóbbi évtizedben elérte a déli partokat. A meteorológusok katasztrofális károkra készülnek a szomszédos Guangdongban is, amely Kína legnépesebb tartománya.

A Yagi várhatóan szombaton, meggyengült állapotban éri el Észak-Vietnámot. Hai Phong és Thai Binh tartományokban ezért péntek estig tízezreket evakuálnak biztonságosabb területre. Vietnám mezőgazdasági miniszterhelyettese szerint a tájfun a térség társadalmi-gazdasági fejlődése szempontjából kulcsfontosságú régióit is elérheti.

Kínában a nyáron a tankerkatasztrófáért felelős Gaemi tájfun is pusztított, erről itt írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!