Újabb késelés történt Németországban, többen megsebesültek

2024. augusztus 31. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

Hat ember megsebesült egy péntek este egy buszon elkövetett késes támadásban a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában. A sérültek közül három állapota súlyos. A rendőrség őrizetbe vett egy 32 éves nőt – írja az MTI. A rendőrség közleménye szerint nincs bizonyíték a támadás politikai vagy vallási indítékára. A letartóztatott nő német állampolgár, aki nem rendelkezik bevándorlói gyökerekkel.

A támadás a Kölntől keletre fekvő Siegenben, a helyi fesztiválra tartó egyik buszon történt, amelyen közel ötvenen voltak. A sebesültek 16 és 30 év közötti férfiak és nők, mindannyian a régióból származnak. Szombat reggelre hárman közülük elhagyhatták a kórházat.

Rendőrök állnak a busz előtt, amelyen egy 32 éves nő több utast megkéselt az észak-rajna–vesztfáliai Siegenben 2024. augusztus 30-án – Fotó: Sascha Ditscher / dpa Picture-Alliance / AFP
Rendőrök állnak a busz előtt, amelyen egy 32 éves nő több utast megkéselt az észak-rajna–vesztfáliai Siegenben 2024. augusztus 30-án – Fotó: Sascha Ditscher / dpa Picture-Alliance / AFP

Észak-Rajna-Vesztfáliában legutóbb szerdán, egymást követően két késes támadás is történt, amivel kapcsolatban a dpa német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a hatósági adatok szerint a tartományban már tavaly drámaian megnőtt a közterületeken elkövetett késelések száma: 43 százalékos növekedéssel 3540 esetet regisztráltak.

Múlt pénteken Solingenben feltehetően iszlamista indíttatású, három halálos áldozatot követelő késes támadást követtek el, amely heves politikai viták sorát váltotta ki Németországban. Az üggyel kapcsolatban őrizetbe vett, 26 éves szíriai férfi a német szövetségi ügyészség álláspontja szerint osztja az Iszlám Állam terrorszervezet ideológiáját, és „a lehető legtöbb nem muszlim hívővel akart végezni” a település 650 éves történelmét ünneplő fesztiválon.

Nancy Faeser német belügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy a német kormány „kiterjedt és szigorú” intézkedéseket tervez, első lépésben pedig szigorítják a közbiztonságra veszélyes eszközökre vonatkozó szabályokat. Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a Németországba irányuló illegális migrációt vissza kell szorítani. Scholz „mindannyiunk ellen irányuló terrorizmusról” beszélt a nolingeni késelés után. A Németországi Muszlimok Központi Tanácsa a merényletet „a szabad társadalmunkkal szembeni ellenséges és embertelen cselekménynek” minősítette. A szervezet szerint mindent meg kell tenni szabad, nyílt és sokszínű társadalom alapvető értékeinek védelme érdekében. „Semmilyen gyűlöletnek, uszításnak, szélsőségességnek és radikalizációnak nincs helye Németországban” – írták.

Múlt héten Magyarországon is történt egy késes támadás, családtagjait és járókelőket késelt meg egy 20 éves lány Mosonmagyaróváron. Tavasszal pedig egy 12 éves lány szúrta hátha az osztálytársát egy bőnyi általános iskolában, róla néhány napja derült ki, hogy október végéig biztosan javítóintézetben marad.

Az elmúlt héten az angliai Notting Hillben több késelés is történt a helyi karneválon, amelyen két nap alatt 334 embert tartóztattak le.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!