Kétszáz francia középiskolában tiltják meg tesztjelleggel a mobilozást a 15 évnél fiatalabb diákoknak

2024. augusztus 28. – 07:45

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaországban tesztjelleggel kétszáz középiskolában tiltják meg a 15 évnél fiatalabb tanulóknak a mobilhasználatot, írja a Guardian. A kísérlet ideje alatt a gyerekeknek le kell adniuk a telefonjukat az iskola bejáratánál. Ezzel kiterjesztenék azt a 2018-as törvényt, ami ugyan megtiltotta az általános és középiskolás gyerekeknek, hogy az iskolában használják a mobiljukat, viszont nem kellett leadniuk a digitális eszközöket. Ha sikeresnek ítélik meg a tesztet, januártól az összes iskolára kiterjeszthetik a tiltást.

Egy márciusban közzétett 140 oldalas jelentés szerint az lenne a jó, ha a gyerekek 11 éves korukig egyáltalán nem használhatnának mobilt, utána is csak maximum internet nélkül. 13 és 15 éves kor között már netezhetnének is a fiatalok, viszont a közösségi média továbbra sem lenne tanácsos.

Európa több országában kísérleteznek hasonló intézkedésekkel az iskolákban. Németországban ugyan nincs központi tiltás, de a legtöbb iskolában nem engedélyezett a digitális eszközök használata, ha csak nem oktatási célra használják azokat. Hollandiában az év elejétől van érvényben egy ajánlás, ami hasonló módon korlátozza a mobilhasználatot a középiskolákban. A brit kormány is az iskolákra bízta a döntést egy februárban kiadott ajánlásában. Portugáliában például telefonmentes napok bevezetésével kísérleteznek.

Egy nyáron megjelent rendelet alapján a szeptemberben induló tanévtől kezdve a magyar iskolákban is tiltott lesz a mobiltelefonok használata. A budapesti Madách Imre Gimnázium már most jelezte, hogy nem fogják elvenni a diákoktól a digitális eszközöket a tanítás előtt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!