Az olasz hatóságok megtippelni sem tudják, mikor emelhetik ki a Szicíliánál elsüllyedt luxusjachtot

2024. augusztus 25. – 11:50

Az olasz hatóságok megtippelni sem tudják, mikor emelhetik ki a Szicíliánál elsüllyedt luxusjachtot
A szerencsétlenül járt Bayesian nevű luxusjacht – Fotó: MTI/EPA/Perini Navy Press Office

Másolás

Vágólapra másolva

Szakértők szerint akár nyolc hétig is eltarthat a Szicília közelében elsüllyedt Bayesian nevű luxusjacht kiemelése, az olasz hatóságok azonban még megbecsülni sem tudják, mikor hozhatják felszínre a szerencsétlenül járt hajót, írja az MTI. A balesetben hatan vesztették életüket, köztük a 59 éves Mike Lynch brit milliárdos üzletember. A roncs jelenleg 50 méter mélyen van. A kutató- és mentőcsapat búvárai szerint a hajó gyakorlatilag sértetlen állapotban van a tengerfenéken.

Raffaele Macauda ellentengernagy, Szicília nyugati részének tengerészeti igazgatója szerint jelenleg az az egyik legfontosabb feladat, hogy kiürítsék a hajó üzemanyagtartályait, nehogy környezetszennyezés történjen. Azt is elmondta, hogy a kiemelés költségei teljes egészében a tulajdonosokat terhelik majd. Szakértők remélik, hogy a kiemelés után kiderülhet, mi okozta a hajó elsüllyedését. Fény derülhet olyan kulcsfontosságú kérdésekre, mint például a fedélzeten lévő biztonsági berendezések típusa, a feketedoboz tartalma, és hogy nyitva hagyták-e a nyílászárókat.

Azt a szakértők sem tudják még, hogy történt-e emberi mulasztás a baleset során. Vannak, akik szerint a legénység számos hibát követett el, viszont egy olyan meteorológiai jelenség, egy víztölcsér áldozata is lehetett a hajó, ami egyre gyakoribbá válhat a globális felmelegedés miatt. Az olasz rendőrség emberölés miatt indított nyomozást a Szicíliánál elsüllyedt luxusjacht ügyében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!