A Kennedy-gyilkosság minden dokumentumát nyilvánosságra hozza Trump, ha elnök lesz, bár előző ciklusa alatt már meg kellett volna tennie

2024. augusztus 24. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

A Kennedy-gyilkosság még nem publikált dokumentumait is nyilvánosságra hozná Donald Trump, ha megnyeri az elnökválasztást – írta a Guardian. A republikánus elnökjelölt erről azután számolt be, hogy az 1963-ban Dallasban megölt John Fitzgerald Kennedy unokaöccse, Robert F. Kennedy Jr. bejelentette, független elnökjelöltként visszalép Trump javára tíz csatatérállamban. (A visszalépés jelentőségéről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.)

Trump egy bizottságot is létrehozna, amely a korábbi elnökök, elnökjelöltek elleni merényletek, gyilkossági kísérletek ügyeit vizsgálná, így az ellene nyáron elkövetett merényletkísérlettel is foglalkozna.

Épp Trump alatt nem teljesült az ígéret

Igaz, a JFK-gyilkosságról szóló, évtizedekre titkosított dokumentumok 97 százalékát már nyilvánosságra hozták az elmúlt években. Egy 1992-es törvény erre kötelezte is az amerikai kormányt. Sőt, a törvény szerint 2017 októberéig minden, a merénylettel kapcsolatos dokumentumot nyilvánosságra kellett volna hozni – azaz épp tíz hónappal azután járt le a határidő, hogy Trump hivatalba lépett a 2016-os elnökválasztás megnyerése után.

A dokumentumoknak azonban csak egy része vált nyilvánossá, 2022 decemberében Joe Biden engedélyezte további titkosított dokumentumok közzétételét.

Kérdés, érdemben mit tehetnek hozzá a magányos gyilkosnak tartott Lee Harvey Oswald által végrehajtott merényletről a további dokumentumok. (A katonai szolgálata után a Szovjetunióba emigrált, majd onnan orosz feleségével és közös gyerekükkel a JFK-gyilkosság előtti évben az Egyesült Államokba visszatért Oswaldot – aki Kennedy után egy rendőrt is megölt – elfogták, de ítélete előtt egy éjszakai klub tulajdonosa lelőtte. Vannak kétségek afelől, hogy a nem túl jó lövőként ismert férfi követte el a gyilkosságot, és afelől is, hogy valóban magányos merénylő lett volna.)

Bár az eddig nyilvánosságra hozott dokumentumok érdemben nem változtatták meg az eddigi ismereteket a gyilkosságról, tény, hogy maradtak még titkosított dokumentumok – emlékeztetett a Time.

Az ifjabb Kennedy – JFK testvérének, az 1968-ben szintén megölt Robert F. Kennedynek a fia – tavaly lépett ki a Demokrata Pártból, a Kennedy klán hagyományaival szakítva állt ki a republikánus Trump mellett, és vált számos konteó szószólójává. Ma már az AIDS-től a koronavíruson át több alapvetést kérdőjelez meg – többek között azt állítja, hogy a Covid elleni vakcina autizmust okoz. Minden mögött a gyógyszergyártó cégek érdekeit látja, miután ügyvédként, környezetvédőként a korábbi évtizedekben rengeteget pereskedett velük, nem is eredménytelenül.

Kennedy Trumppal együtt jelent meg az arizonai kampányrendezvényen, ahol a republikánus tömeg a nemrég még demokrata párti politikus nevét skandálva fogadta. „Büszke vagyok Bobbyra” – köszöntötte őt Trump a színpadon.

Kennedy visszalépése segítheti Trumpot, igaz, a felmérések szerint ez 0,3 százalékot javíthat esélyein a most lendületben lévő Kamala Harrisszel szemben, aki Joe Biden visszalépése után növelte az esélyét annak, hogy ismét a Demokrata Párt adjon elnököt az Egyesült Államoknak, igaz, a novemberi elnökválasztás így is teljesen nyílt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!