Büntetőeljárást indított Oroszország a CNN egyik tudósítója és két ukrán újságíró ellen

2024. augusztus 22. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország vizsgálatot indított Nick Paton Walsh, a CNN amerikai tudósítója és Diana Buțko és Olesia Borovik ukrán újságírók ellen, akik a kurszki régióból tudósítottak, miután „illegálisan” átlépték az ukrán határt – jelentette az AFP nyomán a News.ro.

Az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) csütörtöki közleményében jelentette be, hogy „illegális határátlépés” miatt „büntetőeljárást indított”.

Az orosz hatóságok augusztus 17-én hasonló okból indítottak eljárást a RAI közszolgálati televízió két olasz újságírója, Stefania Battistini és Simone Traini ellen. A külföldi újságírók az ukrán határtól mintegy tíz kilométerre fekvő Szudzsa orosz városból tudósítottak, amelyet Kijev augusztus elején a Kurszki területen végrehajtott átfogó offenzíva során foglalt el.

A vizsgálatok célpontjául szolgáló újságírók – akik nem Oroszországban tartózkodnak – az orosz büntető törvénykönyv szerint akár öt év börtönbüntetést is kockáztatnak.

Moszkva a napokban behívatta Cecilia Piccioni olasz nagykövetet és Stephanie Holmes moszkvai amerikai diplomatát, hogy tiltakozását fejezze ki a történtek miatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!