Egy újabb hidat robbantott fel Kurszk megyében az ukrán légierő

2024. augusztus 19. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva

„Kurszk felé újabb mínusz egy híd!” – ezzel posztolta a Facebookon az ukrán légierő főparancsnoka azt a felvételt, amelyen az oroszországi Kurszk megyében lévő Szejm folyón átívelő híd felrobbanása látható. Mikola Olescsuk beszámolója alapján ez már a második híd, amelyet a Kurszk megyébe augusztus 6-án váratlanul betört ukrán erők megsemmisítettek. „A légierő célzott támadásokkal semmisíti meg a levegőből az ellenség logisztikai vonalait, ami alapvetően befolyásolja a harcok menetét” – írta Mikola Olescsuk.

A lassan két hete tartó támadást az orosz hadsereg mindeddig nem tudta felszámolni. Ez mindenképpen váratlan fejezete az Oroszország által Ukrajna ellen két és fél éve indított háborúnak. Igaz, a meglepetésszerű akció nagy kockázatokat rejt magában az ukrán fél számára is, mivel eközben az oroszok továbbra is nyomulnak a kelet-ukrajnai Donyeck megyében a kulcsfontosságú Toreck és Pokrovszk felé, és egyelőre nem sikerült elérniük az ukránoknak a kurszki támadással, hogy az oroszok Kelet-Ukrajnából nagyobb erőket csoportosítsanak át.

Volodimir Zelenszkij vasárnap első alkalommal jelentette ki, hogy az ellentámadás célja egy pufferzóna kialakítása. Az ukrán elnök nyilatkozata válasz a hasonló orosz kijelentésekre, amelyek egy ütközőzóna kialakítását célozzák meg Ukrajna területén.

A Kremlnek presztízsveszteséget jelent a kurszki támadás, nemcsak azért, mert több mint 150 ezer embert kellett evakuálniuk a térségből, de azért is, mert a felvételek szerint 18-19 éves sorkatonák is fogságba estek, noha Moszkva ígérete szerint a frontra közülük nem kerülnek katonák. Ugyanakkor stratégiai váltásra még nem kényszerült az orosz vezetés az eddig elveszített mintegy ezer négyzetkilométer miatt, amely nagyjából annyi, mint amennyit Oroszország az utóbbi hónapokban súlyos áldozatok árán elfoglalt Ukrajnában. A támadás jelenlegi helyzetéről, lehetséges hatásáról Rácz András beszélt a Telexnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!