Olyan súlyos volt a baleset, hogy nem biztos, hogy ki lehet nyerni adatokat a lezuhant brazil gép feketedobozából

2024. augusztus 10. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva

Utólag pontosította az utaslistát a Voepass, így kiderült, hogy a pénteken São Paulo mellett, lakott területen lezuhant járatukon nem 62, hanem 61 személy tartózkodott – 57 utas és 4 fő személyzet. A társaság közlése szerint mindannyian brazil állampolgárok voltak, de azt még nem tudni, hogy kettős állampolgár lehetett-e közöttük.

A helyszínen készült felvételeken látszik, hogy csak a pilótafülke és a közvetlen mögötte levő rész felismerhető, minden más teljesen kiégett a roncson.

A pénteki brazíliai repülőgép-katasztrófa után készült kép. A gépen 61-en tartózkodtak, senki sem élte túl a tragédiát – Fotó: Miguel Schincariol / AFP
A pénteki brazíliai repülőgép-katasztrófa után készült kép. A gépen 61-en tartózkodtak, senki sem élte túl a tragédiát – Fotó: Miguel Schincariol / AFP

A repülőgép Cascavelből tartott Guarulhosba, másfél órával a felszállás után adott utoljára jelet. Az adatok szerint a földbe csapódás előtt másfél perccel kezdett zuhanni, először 10 másodperc alatt esett 76 métert, majd hirtelen emelkedéssel 8 másodperc alatt több mint 120 métert emelkedett. Újabb 8 másodperc elteltével közel 600 métert esett, majd egy perccel később meredeken esni kezdett, egy perc alatt több mint 5000 métert zuhanva.

A gépet üzemeltető légitársaság sajtótájékoztatóján azt közölték, egyelőre nem tudják, mi okozhatta a tragédiát, várják, hogy a feketedobozból kinyerjék a pilóták és a légiirányítás közti kommunikációt. Ez viszont nem biztos, hogy sikerül majd:

„Fennáll az esélye annak, hogy a baleset súlyossága miatt az adatrögzítők megsérültek, így lehetetlen hozzáférni a rögzített adatokhoz” – mondta Eduardo Busch, a Voepass elnök-vezérigazgatója.

Jegesedésre vonatkozó figyelmeztetés volt érvényben azon a területen, ahol a repülőgép lezuhant. A brazil légierő pedig a balesetek kivizsgálásával és megelőzésével foglalkozó központjának egy csapatát küldte a helyszínre, ahol a rendőrség szakértői már megkezdték a vizsgálatot.

„Azt hittem, hogy az udvarunkba fog zuhanni” – mondta egy szemtanú, aki közelről látta a repülőgép-szerencsétlenséget. A helyiek szerint a gép lezuhanás után „felrobbant”. Egyik másik szemtanú arról beszélt, hogy az erkélyére kiállva látta, ahogy a gép pörögve lezuhan. A becsapódás pillanata „félelmetes” volt, mondta. Nem sérült meg, annak ellenére, hogy ki kellett menekülnie a házából, amely a becsapódás után hatalmas fekete füsttel telt meg.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!