Valószínű, hogy Geoană utódja a NATO főtitkár-helyettesi posztján egy bolgár politikus, Maria Gabriel lesz

2024. augusztus 7. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

Maria Gabriel egykori európai biztos és Bulgária külügyminisztere lehet a NATO új főtitkár-helyettese, azaz Mircea Geoană utódja, írja több román hírportál bolgár forrásokra hivatkozva. Kiemelik, hogy a Brüsszel által is támogatott bolgár politikus legnagyobb diplomáciai sikere az volt, mikor elérte Hollandiánál, hogy ne vétózza Bulgária schengeni csatlakozását. Ez egyből dupla ütés a román külpolitika számára, hiszen egyrészt Iohannisnak nem sikerült átjutni a tű fokán, és hiába önjelöltette magát a NATO főtitkári állásra, Magyarországon kívül senki nem támogatta jelentkézését. Másrészt a schengeni csatlakozás esetében sem sikerült igazi áttörést elérni az osztrákoknál.

A Maria Gabrielről szóló információt mind Szófia, mind Brüsszel megerősítette. Gabriel jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, és karrierjét az Európai Parlamentben kezdte a Néppárt tagjaként. Később Ursula von der Leyen bizottságában lett európai biztos. 2023-ban lemondott EU-s posztjáról, hogy részt vegyen egy új bolgár kormány megalakításában, ahol külügyminiszterként és miniszterelnök-helyettesként szolgált.

Egyébként Mark Rutte, Hollandia volt miniszterelnöke lesz a NATO új főtitkára Jens Stoltenberg után, és várhatóan Gabriel is az ő csapatában fog dolgozni, ami nagy előnyt jelentene Bulgáriának a jelenlegi nehéz időkben, amikor két nagy háború is folyik a régió közelében. Szófiának szüksége van erős képviseletre a NATO-ban és az Európai Bizottságban, hogy megvalósíthassa politikai céljait.

Lengyelországnak is van két jelöltje a NATO főtitkár-helyettesi posztjára Tomasz Szatkowski és Adam Bugajski személyében. Szatkowski volt NATO-nagykövetet a lengyel katonai hírszerzés vádolta, míg Bugajski a biztonságpolitika területén dolgozott, és tapasztalata van a NATO-ban és az ENSZ-ben való képviseletben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!