Mark Rutte a NATO új főtitkára

2024. június 26. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO-tagországok döntése alapján Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök lesz a NATO következő főtitkára – közölte a szövetség szerdán, írja a CNN. Rutte Jens Stoltenberget váltja a poszton.

Az erről kiadott hivatalos brüsszeli közlemény szerint Mark Rutte október 1-től tölti be főtitkári tisztségét, amikor Jens Stoltenberg mandátuma a szövetség élén eltöltött tíz év után lejár – írja az MTI.

Rutte veterán politikusnak számít, aki hosszú karrierje során több botrányt is túlélt, az Európai Unióban pedig Orbán Viktor egyik legkeményebb kritikusává vált.

Ruttét korábban a magyar kormány blokkolta abban, hogy a hogy a NATO főtitkárává váljon, ezt azzal indokolva, hogy Rutte „korábban térdre akarta volna kényszeríteni Magyarországot”. Az ellentéteket azóta a jelek szerint sikerült feloldani (pedig korábban nem finomkodott Ruttével sem Orbán, sem a kormányzati propaganda), múlt héten Orbán Viktor az X-en már arról írt, hogy Magyarország kész támogatni Mark Rutte jelölését a NATO főtitkári posztjára, miután Rutte hétfőn Brüsszelben megerősítette, hogy kinevezése esetén támogatni fogja Magyarország kimaradását a NATO ukrajnai műveleteiből.

Az Orbán állítása szerint kiharcolt garancia valójában olyasmit garantál, ami alanyi jogon is adott: legutóbbi budapesti látogatásán maga Stoltenberg is arról beszélt a magyar miniszterelnök mellett állva, hogy bár elfogadják, hogy Magyarország nem vesz részt a NATO Ukrajnával kapcsolatos tevékenységeiben, ez eleve nem is kötelessége, hiszen nem következik ilyen kötelezettség a NATO alapdokumentumaiból sem.

Mark Rutte megválasztása elől múlt héten hárult el az utolsó akadály, amikor Klaus Iohannis román államfő visszavonta jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, Románia pedig bejelentette, támogatja, hogy Mark Rutte kerüljön a védelmi szövetség élére. Stoltenberg már korábban jelezte, hogy nem indul újra a jelöltségért.

Mark Ruttéról, a főtitkári esélyeiről és Orbán eddigi ellenkezésének indokairól ebben a portréban írtunk részletesebben.

A szervezet honlapja szerint a főtitkár a NATO legfelsőbb szintű nemzetközi köztisztviselője. A főtitkárnak három fő feladata van: ő minden fontosabb bizottság elnöke, aki irányítja a szövetségben zajló konzultációs és döntéshozatali folyamatokat, valamint biztosítja a döntések megvalósítását; a szervezet első számú szóvivője; és a szervezet nemzetközi személyzetének vezetője is, aki tanácsadást, iránymutatást és igazgatási támogatást nyújt a NATO parancsnokságok mellett működő nemzeti küldöttségek számára. Ez leegyszerűsítve annyit jelent: a NATO főtitkára a szervezet legfőbb diplomatája. Nem hoz sem politikai, sem stratégiai, sem katonai döntéseket, ezek a kompetenciák ugyanis mind a tagállamok kezében vannak. A NATO főtitkári pozícióját hagyományosan egy vezető európai politikus tölti be, míg a Műveleti Parancsnokság feje amerikai szokott lenni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!