Szijjártó szerint Magyarországnak nem kell olaj Horvátországon keresztül, mert nem megbízható tranzitország

2024. augusztus 2. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor tusványosi beszéde után, amiben Lengyelországnak jutott a negatív szerep, most Szijjártó Péter volt az, aki Horvátország ellen nyitott tüzet. A külügyminiszter szerint Horvátország nem megbízható tranzitország az olajszállításban, írja a Telex. A hírből kiderül az ügy háttere is: a magyar kormány másfél hete Szlovákiával közösen fordult az Európai Bizottsághoz, mert Ukrajna letiltotta a két ország biztonságos ellátásához szükséges olajszállítások egy részét. Valdis Dombrovskis, a Bizottság alelnöke szerint Ukrajna nem veszélyezteti sem a szlovák, sem a magyar ellátást, és alternatívaként említette a Horvátországon keresztüli vezetéket. Szijjártó Péter szerint a horvát miniszterelnök is reklámozta ezt a vezetéket az Európai Bizottság elnökének írt levelében, de Szijjártó kiemelte, hogy Horvátország nem megbízható, mert a piaci átlagos értékek ötszörösére emelte az olaj tranzitdíját a háború kitörése óta.

Július közepén kiderült, hogy a Lukoil nem szállíthat többé kőolajat Magyarországra Ukrajnán keresztül, vagyis a Barátság kőolajvezetéken keresztül. Szijjártó Péter orosz kollégájával tárgyalt a tranzit újraindításának jogi megoldásairól. Magyarország így is kap orosz olajat, de nem a Lukoiltól, hanem a Rosznyeftytől. Ukrajna júniusban erősítette meg a Lukoil elleni szankciókat, amelyek gyakorlatilag megtiltják a cégnek, hogy Ukrajnát tranzitútvonalként használja vagy bármilyen tevékenységet végezzen az országban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!