Vizsgálatot indít a francia ügyészség az olimpia nyitóünnepségének rendezőjét érő halálos fenyegetések miatt

2024. augusztus 2. – 23:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az francia ügyészség vizsgálatot indított Thomas Jolly, az olimpiai játékok nyitóünnepségének művészeti vezetője elleni halálos fenyegetések és internetes zaklatás miatt – írja a Guardian.

Jolly kedden tett feljelentést az őt érő online zaklatás és a fenyegetések miatt. Elmondása szerint a közösségi médiában fenyegető, sértő, szexuális irányultságát és tévesen feltételezett izraeli gyökereit bíráló üzenetek célpontja volt. Jolly meleg, de nem zsidó, és nincs semmilyen kapcsolata Izraellel.

A francia média arról számolt be, hogy az online gyalázkodások nagy része angol nyelven történt, és jelentős részük az Egyesült Államokból származott.

A felmerülő vádak közé tartozik a rágalmazás, a nyilvános gyalázkodás és a származás és a szexuális irányultság miatti halálos fenyegetés – tették hozzá az ügyészség online gyűlöletre szakosodott részlegének tisztviselői.

Ez már a második vizsgálat, amit az ügyészek indítanak a héten. Az első nyomozást azért indították, mert halállal, kínzással és nemi erőszakkal fenyegették Barbara Butch DJ-t, aki része volt a műsornak.

A fenyegetések oka az az utolsó vacsora kiparodizálásának vélt jelenet volt, amelyet a katolikus egyház és szélsőjobboldali politikusok is kritizálták az elmúlt időszakban. A 2024-es párizsi olimpia hivatalos X oldala szerint azonban nem is Da Vinci festményét szerették volna imitálni: a megnyitó estjén posztolt bejegyzésükben azt írják, „a görög Dionüszosz interpretációja tudatosítja bennünk az emberek közötti erőszak abszurditását”. Jolly szintén többször kijelentette, hogy nem Leonardo da Vinci műve volt az ihletője a jelenetnek, hanem a görög istenek pogány lakomáját gondolta újra.

A szervezők végül elnézést kértek a katolikus és más keresztény csoportoktól a tabló miatt, de a bocsánatkérésükben nem említik, hogy valóban Az utolsó vacsora ábrázolása lett volna a cél. Anne Descamps, az olimpia szóvivője azt nyilatkozta, egyértelmű, hogy nem állt szándékukban tiszteletlennek lenni egyetlen vallási csoporttal szemben sem, a nyitóünnepség a közösségekben lévő toleranciát próbálta ünnepelni. „Úgy gondoljuk, hogy ez az ambíció megvalósult. Ha az emberek megbántódtak, nagyon sajnáljuk”, idézi a The Guardian.

Thomas Jolly szintén azt mondta, hogy nem állt szándékában a megbotránkoztatás. „A sokszínűségről akartunk beszélni. A sokszínűség azt jelenti, hogy együtt vagyunk. Szerettünk volna mindenkit bevonni, ilyen egyszerű” – nyilatkozta szombaton.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!