Iránban megölték a Hamász politikai vezetőjét, Teherán Izraelt sejti a háttérben

2024. július 31. – 06:48

Másolás

Vágólapra másolva

Megölték Iránban a palesztin Hamász politikai vezetőjét – írta a CNN. A Gázai övezetben menekültcsaládba született 61 éves Iszmail Hanije korábban a Palesztin Hatóság miniszterelnöke is volt. Az iráni sajtó „cionista akcióról” ír a férfi halálhírével kapcsolatban. Hanije és testőre azután halt meg, hogy a palesztin politikus megjelent Teheránban az új iráni elnök keddi beiktatásán.

A támadás részleteiről közelebbit nem tudni, az AP szerint az Iráni Forradalmi Gárda légicsapásról tett említést.

A Fehér Ház megerősítette Hanije halálának tényét, de nem kommentálta az ügyet – írta a CNN.

Nem kommentálta hivatalosan Izrael sem. Bár Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő arra kérte minisztereit, ne is tegyenek említést Hanije haláláról, az izraeli örökségvédelmi miniszter az X-en azt posztolta, hogy „ez a módja annak, hogy a világot megtisztítsuk a mocsoktól” – írta a Times of Israel.

A Hamász több másik vezetőjét január 2-án ölték meg egy izraeli támadásban.

Hanije teheráni halálhíre néhány órával azután jelent meg, hogy Izrael a libanoni Hezbollah egyik parancsnoka ellen célzott rakétacsapást hajtott végre Bejrútban. Az izraeli hadsereg szerint a Fuad Sukr néven is emlegetett férfit sikerült likvidálni, más hírek szerint lehet, hogy túlélte a támadást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!