Európai és világbajnok ukrán sportolók haltak meg a háborúban, ők már soha nem lehetnek ott egy olimpián

2024. július 27. – 17:00

Európai és világbajnok ukrán sportolók haltak meg a háborúban, ők már soha nem lehetnek ott egy olimpián
Egy férfi nézi a „Sport Angyalai” című kiállítást Kijevben, amelyen kétszáz, az orosz invázió következtében elhunyt ukrán sportoló fényképe látható – dimitar dikoff / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A kijevi sportminisztérium adatai szerint az orosz invázió kezdete óta közel 500 ukrán sportoló és edző vesztette életét. Közülük tizenhárman európai és világbajnokok voltak. Soha többé nem képviselhetik hazájukat az olimpiai játékokon vagy más sporteseményeken. A Kyiv Independent beszámolt néhány sportolóról, akik az orosz háború áldozatai lettek: olyan fiatalokról, akik elhagyták sportkarrierjüket vagy visszatértek külföldről, hogy hazájukat védjék a fronton, vagy civilként haltak meg az orosz bombázásokban.

„Minden egyes sportoló halála tragédia az ukrán sportcsalád számára” – mondta Matvij Bidnyi, az ukrán ifjúsági és sportminiszter a sajtótájékoztatón, amelyet az olimpiai játékok előtt tartottak. „Ezek a bűncselekmények nemcsak a sportunkat célozzák, hanem egy agresszor próbálkozása is, hogy megtámadja nemzeti identitásunkat” – tette hozzá.

A megölt sportolók között voltak olyanok is, akik az orosz légicsapások áldozatai lettek, illetve az orosz hadsereg lőtte le őket az elfoglalt területeken. Mások a fronton vesztették életüket, miután katonai egyenruhát öltöttek sportfelszerelésük helyett, hogy hazájukat védjék. Ők soha többé nem képviselhetik Ukrajnát nemzetközi szinten, vagy nem edzhetnek új sportolói generációt. Csak azok, akik súlyosan megsérültek, versenyezhetnek Ukrajna színeiben a jövőbeni paralimpiai játékokon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint 15 orosz és 17 fehérorosz sportoló vesz részt a párizsi olimpiai játékokon. Ők „semleges egyéni sportolókként” versenyeznek, és nem használhatnak nemzeti szimbólumokat. Mindkét ország nagyobb létszámú sportolói kvótát kapott a versenyre, de a NOB nem engedélyezte több tucat sportoló részvételét, mivel azok a fehérorosz és orosz katonai és biztonsági erőkkel voltak kapcsolatban, vagy támogatták az orosz inváziót.

A Kyiv Independent szerint az ukrán sportolók között 13 európai és világbajnok is volt. Legalább 50 sportolót gyilkoltak meg az orosz csapatok a megszállt ukrán területeken, amely cselekedetek háborús bűncselekménynek minősülnek, közölte az ukrán sportminisztérium.

Fedir Jepifanov

A kardvívó Fedir Jepifanov a fronton vesztette életét. A 18. életévét betöltve csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz, és a háború első napjaitól szolgált. 2022-ben meglőtték, de később visszatért a frontra. 2023 decemberében egy orosz drón ölte meg Zaporozsje régióban. Egy hónap múlva lett volna 20 éves.

Volodimir Androscsuk

A tízpróbázó Volodimir Androscsuk az ukrán atlétikai válogatott tagja volt és az U20 korosztály ukrán bajnoka. A 2020-as Európa-bajnokságon a hatodik helyet szerezte meg. Felkészült, hogy Ukrajnát képviselje a párizsi olimpián, de a háború kitörésekor a hadseregbe lépett. 2023 januárjában vesztette életét Doneck régióban, 22 évesen.

Makszim Galinyicsev

Makszim Galinyicsev, az ifjúsági olimpiai ezüstérmes ökölvívó visszautasította a 2022-es Európa-bajnokságon való részvételt, és csatlakozott az ukrán légideszantos csapatokhoz. Kétszer is megsérült, de mindig visszatért a frontra. 2023 márciusában, 22 évesen halt meg Luhanszk régióban.

Olekszandr Peljesenko

Az ukrán súlyemelő, Olekszandr Peljesenko részt vett a 2016-os riói olimpián, és két alkalommal nyerte el az európai bajnoki címet. 2022-ben csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz, de 2024 májusában kelet-Ukrajnában vesztette életét.

Alina Perehudova

A 14 éves súlyemelő, Alina Perehudova, az U17-es korosztály ukrán bajnoka volt. 2022 februárjában, Mariupolban vesztette életét, amikor az orosz csapatok megszállták a várost.

Ivan Bidnyak

A 36 éves lövész, Ivan Bidnyak a Londoni Olimpián képviselte Ukrajnát. Az orosz invázió kezdetén visszatért külföldről, hogy a fronton harcoljon, és Herszon régióban vesztette életét.

Sztanyiszlav Hulenkov

A 22 éves dzsúdós, Sztanyiszlav Hulenkov 2021-ben csatlakozott az ukrán határőrséghez. 2023 áprilisában tűnt el Doneck régióban, maradványait csak 10 hónappal később találták meg.

Ezek a sportolók a legkiválóbbak közé tartoztak Ukrajnában, és áldozatuk emléke örökre élni fog az ukrán sporttörténelemben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!