Szabotázs pár órával az olimpia megnyitója előtt: a francia gyorsvasút hálózatát rongálták meg

2024. július 26. – 10:30

Szabotázs pár órával az olimpia megnyitója előtt: a francia gyorsvasút hálózatát rongálták meg
Vasúti dolgozók és a rendfenntartó erők munkatársai dolgoznak a támadás egyik helyszínén az észak-franciaországi Croisilles-ban 2024. július 26-án – Fotó: Brian Snyder / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány órával a párizsi olimpia nyitóünnepsége előtt a francia vasúttársaság, az SNCF szerint a nagysebességű hálózata „rosszindulatú cselekmények” célpontjává vált.

A kissé fura megfogalmazás arra utal, hogy a hálózatot megrongálták. Az ügyben eddig napvilágot látott információk alapján összehangolt szabotázsakció, azon belül is gyújtogatás történhetett.

A CNN információi szerint a párizsi ügyészség a szervezett bűnözéssel foglalkozó egységgel (JUNALCO) közösen nyomoz az ügyben. A hatóságok pénteki közleménye szerint a tettes/tettesek állami tulajdont rongáltak meg és szervezett bűnözésben vettek részt, amiért akár 20 év börtönbüntetés is járhat, valamint 300 ezer eurós pénzbírság.

Az SNCF azt is közölte, hogy a támadás éjszaka történt: Párizstól nyugatra, északra és keletre közlekedő TGV-vonalak három pontján gyújtottak tüzet.

Egy negyedik gyújtogatás a Lyon és a Földközi-tenger felé délre tartó vonalon meghiúsult.

A hálózat megrongálása több nagysebességű TGV-vonalat is érintett Párizstól nyugatra, északra és keletre, és sorok alakultak ki a Montparnasse állomáson, amely a fővárostól nyugatra fekvő célállomásokat szolgálja ki.

Gabriel Attal francia miniszterelnök szerint „szabotázscselekményeket” hajtottak végre „előkészített és összehangolt módon az SNCF létesítményei ellen”. Az X-en közzétett bejegyzésében a miniszterelnök szerint a vasúti hálózatra gyakorolt hatás „masszív és súlyos”. A miniszter köszönetét fejezi ki a helyszínen lévő tűzoltóknak. A politikus hozzátette, hogy egyelőre nincs tudomása arról, hogy bárkit is letartóztattak volna.

Várokozó utasok a párizsi Gare Montparnasse pályaudvaron 2024. július 26-án – Fotó: Thibaud Moritz / AFP
Várokozó utasok a párizsi Gare Montparnasse pályaudvaron 2024. július 26-án – Fotó: Thibaud Moritz / AFP

A BBC azt írja: nem lehet nem észrevenni, hogy összefüggés van az olimpiai játékok és a szabotázs között.

A francia állami tulajdonú SNCF társaság figyelmeztette azokat az utasokat, akik még el tudják halasztani utazásukat, hogy halasszák el. Az SNCF azt tanácsolja az utazóknak, hogy „ne menjenek ki az állomásra”.

A vasúttársaság szerint a megszakított útvonalakra szóló jegyek átválthatók és visszatéríthetők. „A nagysebességű vonalhálózat megbénítására irányuló masszív támadást követően számos vonatot eltereltek vagy töröltek” – ismételte meg az SNCF a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Patrice Vergriete közlekedési miniszter határozottan elítélte a bűncselekményeket, amelyek szerinte befolyásolhatják az emberek nyaralási terveit.

A rongálások miatt számos vonatot töröltek, és az SNCF arra figyelmeztetett, hogy a helyzet „az egész hétvégén fennmaradhat, amíg a javítási munkálatok folynak”.

Az észak-közép-franciaországi Vald'Yerre község polgármestere megosztott néhány fényképet a BBC-vel. Az egyik képen látszólag elszenesedett drótok láthatók, amelyek Franck Marchand polgármester szerint egy Saint-Pellerin-Courtalain-i vasútvonalon készültek – ez mintegy 143 km-re van Párizstól.

Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter „egyenesen megdöbbentőnek” nevezte a támadásokat, hozzátéve, hogy jelenleg vizsgálják a lakosságra és az olimpiai sportolókra gyakorolt hatásait.

Az idei olimpiai játékok szervezője, a Párizs 2024 közölte, hogy „felmérik a helyzetet” a vandalizmus után. „A Párizs 2024 tudomásul vette az SNCF vasúthálózat atlanti, északi és keleti vonalát érintő incidenseket. Szorosan együttműködünk partnerünkkel, az SNCF vasúttársasággal, hogy felmérjük a helyzetet” – áll a közleményben.

A történtek után a francia-svájci Bázel-Mullhouse EuroAirport repülőteret „biztonsági okokból” kiürítették, majd rövid időre lezárták. Az azonban egyelőre nem tisztázott, hogy a repülőtér evakuálása összefüggésben áll-e a gyorsvasút hálózat megrongálásával. A BBC azt írja, bombaveszély miatt kellett lezárni a repteret.

Mindemellett két úton lévő vonatot is megállították, amivel az olimpián induló versenyzők utaznak. Egyelőre nem tudni, kik tartózkodnak a vonaton, ahogy a célállomásról és a megállítás okáról sem tudni semmit – írja a SkyNews.

Az olimpia megnyitóját 19.30 órától tartják a Szajnán. A folyópartra több mint 300 ezer embert várnak, s mintegy 120 állam- és kormányfő is jelen lesz a ceremónián. A különleges eseményt mintegy 45 ezer rendfenntartó biztosítja majd, Párizs felett 150 kilométeres körzetben lezárják a légteret.

A mai nap egyébként nemcsak az olimpiai játékok megnyitóünnepsége, hanem a párizsiak számára is kulcsfontosságú dátum: most kezdődik az egy hónapos nyári szünet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!