Őrizetben maradt egy román állampolgár, akit a leedsi zavargások ügyében tartóztattak le

2024. július 22. – 09:45

Őrizetben maradt egy román állampolgár, akit a leedsi zavargások ügyében tartóztattak le
Zavargások Harehillsben, Leedsben, 2024. július 18-án – Fotó: robin_singh Instagram / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A brit hatóságok tájékoztatása szerint kilenc román állampolgárt vettek őrizetbe a Leeds városában július 18-án történt zavargások ügyében, akik közül nyolcat később szabadon engedtek, idézi a román külügy vasárnapi közleményét az Agerpres.

A szaktárca a külképviseleteken keresztül kapcsolatban áll az ügyben érintett román állampolgárok családjával és a közösségük képviselőivel, a leedsi rendőrség pedig vizsgálja az incidens körülményeit – áll a közleményben.

A nagy-britanniai városban azután törtek ki zavargások, hogy a gyermekvédelmi hatóság állami gondozásba akarta venni egy román család gyermekeit, miután egyikük fejsérüléssel került kórházba. A feldühödött tömeg megdobálta a szociális munkásokat és a segítségükre kiérkezett rendőröket, egy rendőrautót felborítottak, egy autóbuszt pedig felgyújtottak. A zavargásokban román állampolgárok is részt vettek.

Yvette Cooper brit belügyminiszter pénteken felszólította a hatóságokat, hogy „a törvény teljes erejével” lépjenek fel a felelősökkel szemben, a brit város önkormányzata pedig bejelentette, hogy „sürgősen kivizsgálja az ügyet”, együttműködve a román és a roma közösségek képviselőivel, a román konzulátussal és az érintett családdal – számolt be a BBC.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!