Zavargást robbantott ki Leedsben a dühös román közösség, rendőrautót fordítottak fel, és egy buszt is felgyújtottak

2024. július 19. – 16:10

Zavargást robbantott ki Leedsben a dühös román közösség, rendőrautót fordítottak fel, és egy buszt is felgyújtottak
Zavargások Harehillsben, Leedsben, 2024. július 18-án – Fotó: robin_singh Instagram/via REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyesült királyságbeli Leedsben dühös románok által kirobbantott utcai zavargás tört ki. Az incidens során a tömeg felborított egy rendőrautót és felgyújtott egy buszt, az utcán, amelyet lefoglaltak, több tűz is keletkezett, írja a Spotmedia a brit sajtóra hivatkozva. A botrány Leeds keleti perifériáján történt, Harehillsben, és amikor a rendőrség beavatkozott, a helyiek köveket dobáltak, majd felborították egy rendőrautót. A rendőrök visszavonulásra kényszerültek, ami tovább szította az indulatokat, és a zavargás végigvonult Harehills forgalmas utcáján.

Több videófelvételen hallható, amint a rendbontók és dobálózók románul kiabálnak. „Maradjon meg a történelemben! Jöjjenek a bukaresti kommandósok, őket is ledöntjük” – hallszik az egyik videóban. Ezt követően a rohamrendőrök léptek közbe, és visszaszorították a zavargást szítókat.

A brit sajtó nem számolt be arról, hogy a zavargás résztvevői románok voltak, és az incidens kiváltó okát sem közölték, azonban azt leírták, hogy az erőszakos események akkor kezdődtek, amikor gyermekvédelmi munkások jelentek meg az egyik család lakásán, hogy magukkal vigyék a gyerekeket. A beszámolók szerint közöttük volt egy fejsérüléses csecsemő is.

Egy szemtanú elmondása szerint először a szociális munkásokat kezdték el lökdösni, akik rendőrséget hívtak, majd amikor a rendőrök a helyszínre értek, akkor azokra záporoztak a kövek, szemét, italos üvegek. A helyzet súlyosbodott: egy teherautó rakományát felgyújtották, és egy buszt is lángokba borítottak. Több száz lakos gyűlt össze; néhányan nézték az eseményeket, mások további tárgyakat dobtak a tűzbe. A közösségi média megtelt félrevezető információkkal és bűnbakképzéssel, ami csak tovább növelte a feszültséget.

Yvette Cooper belügyminiszter az X-en (korábbi Twitter) reagált: „Megdöbbentő jeleneteket láttunk, a rendőrségi és tömegközlekedési járművek elleni támadások elfogadhatatlanok. Köszönöm a West Yorkshire-i rendőrség hatékony közbeavatkozását.”

A leedsi rendőrség közölte, hogy az incidens nyomán senki nem sérült meg, és a helyszínen folyik a vizsgálat. Hangsúlyozták, hogy az összetűzések kiváltói alig néhányan voltak, és a zavargás kiváltó okáról később közölnek részleteket.

Reagált a román külügy

A román külügyminisztérium (MAE) sajtóközleményben jelezte, hogy azonnal intézkedtek a médiában megjelent beszámolók nyomán, és megerősítették, hogy a zavargások egy gyermekvédelmi esetből indultak ki. A Manchesteri Román Főkonzulátus folyamatos kapcsolatban van az érintett román családdal és a helyi rendőrséggel, hogy figyelemmel kísérje a helyzetet, közölte a külügyi tárca.

A konzulátus képviselője arra kérte a román állampolgárokat, hogy tartsák be a helyi hatóságok utasításait, őrizzék meg a nyugalmukat, és tegyenek meg minden szükséges jogi lépést a gyermekek ügyének tisztázása érdekében.

A közleményből kiderül, hogy a konzulátus nem kapott korábban tájékoztatást a gyermekek helyzetéről sem a szülőktől, sem a helyi hatóságoktól. A román főkonzulátus továbbra is párbeszédet folytat az érintett családdal, a helyi hatóságokkal és a román közösség képviselőivel a legjobb jogi megoldások megtalálása érdekében, nyugodt és biztonságos körülmények között, közölték.

Letartóztatások és politikai reakciók

A West Yorkshire-i rendőrség pénteken közleményben jelezte, hogy több letartóztatást hajtottak végre, és további letartóztatások várhatóak a következő napokban.

Keir Starmer brit miniszterelnök „sokkolónak és szégyenletesnek” nevezte a zavargásokat, és teljes támogatását fejezte ki a rendőrség iránt. Akárcsak a belügyminiszter korábban, ő is hangsúlyozta, hogy a felelősöknek meg kell fizetniük tetteikért.

A hivatalos álláspont szerint a zavargásokat egy bűnözői kisebbség szította, amely a közösségi kapcsolatok megzavarására törekedett. Bár a brit sajtó nem említette a zavargást kirobbantók nemzetiségét, a román külügy elismerte, hogy román állampolgárok is érintettek az ügyben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!