Hétfőn reagálhatnak az EU külügyminiszterei Orbán „békemissziójára”

2024. július 21. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn ülnek össze a külügyminiszterek Brüsszelben, hogy döntsenek az EU reakciójáról Orbán oroszországi, kínai és amerikai körútja után, írja a Digi24. Az Európai Unió külügyminiszterei először találkoznak Brüsszelben Orbán Viktor magyar miniszterelnök ukrajnai, oroszországi, kínai és amerikai látogatása óta, és a találkozón várhatóan megvitatják, hogyan reagáljon az uniós blokk a körútra.

Több uniós vezető, köztük Németország, Svédország, Finnország, Dánia, Lengyelország és a három balti ország, Észtország, Lettország és Litvánia is bejelentette, hogy bojkottálni fogják a magyarok elnökségi ülését, mert Orbán nem a 27 tagú blokk nevében beszélt, amikor Putyinnal és Hszi Csing-pinggel tárgyalt. Az Európai Parlament szerdán egy határozatban is elítélte Orbán oroszországi útját.

Orbán útja után egyedül Szlovákia jelezte, hogy ők nem fogják bojkottálni a magyar kormányt az oroszországi út miatt.

Az Európai Bizottság a maga részéről közölte, hogy biztosai nem vesznek részt az informális találkozókon, így Brüsszelt magas rangú tisztviselők fogják képviselni, egy olyan döntés értelmében, amelyet diplomáciai források szerint a kormányok megkérdezése nélkül hoztak.

Az EN elnöke, Ursula von der Leyen azonban részt vesz az uniós vezetők november 8-án Magyarországon tartandó informális csúcstalálkozóján.

Josep Borrell, az EU diplomáciai vezetője fontolóra vette annak lehetőségét is, hogy az augusztus 28-30-i budapesti kül- és védelmi miniszteri találkozót egy másik, brüsszeli találkozóval helyettesítsék. Diplomáciai források szerint Borrell a döntés meghozatala előtt meg akarja várni, hogy hétfőn megvitassa a kérdést az uniós külügyminiszterekkel.

Orbán Viktor pár nappal a magyar elnökség kezdete után Ukrajnába, majd Oroszországba, a türk államok hegyi-karabahi ülésére és Kínába látogatott. Több alkalommal posztolt az utakról képeket az elnökségi logóval, Moszkvában pedig Vlagyimir Putyin arról beszélt a találkozójuk utáni sajtótájékoztatójukon, hogy szerinte Orbán az uniós elnökség képviseletében járt ott, amit a magyar kormányfő nem cáfolt helyben. Orbán azzal verte ki a biztosítékot sok tagországnál és EU-s vezetőnél, hogy nem egyeztette előre az orosz és a kínai elnökkel való találkozásait.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!