Trump: Hát mi rosszat tettem a demokráciáért, a múlt héten golyót fogtam érte

2024. július 21. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellene megkísérelt merénylet utáni első kampányrendezvényét tartotta Michiganben Donald Trump, akit a múlt héten hivatalosan is a Republikánus Párt elnökjelöltjévé választottak.

A rendezvény előtt órákkal csaknem öt kilométeres sor alakult ki a helyszínen, a 12 ezer főt befogadó Van Del Arena bejáratánál. A BBC beszámolója szerint sokan a Trump elleni merénylet hatására döntöttek a rendezvényen való részvétel mellett. A gyűlés – ellentétben a Pensylvania államban lévő Butlerrel, ahol Trump fülét súrolta a helyszínen likvidált merénylő lövedéke, a nézők közül egy ember meghalt, kettő súlyosan megsérült – zárt térben zajlott.

„A mindenható Isten kegyelméből állhatok itt” – mondta Trump a merényletre utalva. A BBC által megkérdezett résztvevők között voltak, akik arról beszéltek, hogy családjuk óvta őket a megjelenéstől, aggódva egy újabb merénylet miatt, de szerintük a megnövekedett biztonsági intézkedések ismeretében felettébb valószínűtlen egy újabb merénylet. Mások ugyanakkor féltették Trumpot és megemlítették a védelmet ellátó Secret Service felelősségét is abban, hogy Butlerben a lövések eldördülhettek. A múlt heti merénylet körülményeiről itt és itt olvashat bővebben.

Michigan állam kiemelt pontja lesz a novemberi választási küzdelemnek. A billegő állam – ahol a felmérések szoros küzdelmet ígérnek a republikánus és a demokrata jelölt között – 16 elektort ad a novemberi választáson.

A merénylet növelte Trump esélyeit, a rendezvényről megjelent képek, az elnökjelölt vérző arca, magasba emelt ökle a kampány meghatározó elemévé váltak, a jelölőgyűlés jelentős része is a támadásról, Trump eltökéltségéről szólt. Az elnökjelölt Michiganben is kitért a történtekre. Demokrata körökről beszélt, akik a demokrácia ellenségeként beszélnek róla. „Hát mi rosszat tettem én a demokráciáért? A múlt héten golyót fogtam érte!” – mondta Trump.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!