Elítélte volna az EU a palesztin államiságot tagadó határozatot, Magyarország megtorpedózta

2024. július 20. – 16:13

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország megvétózott egy újabb uniós állásfoglalást. Az Európai Unió tagországai elítélték volna a palesztin államiságot tagadó Knesszet-határozatot, Magyarország volt az egyetlen tagállamként, ami ellene szavazott, írja a Telex.

Miután a magyar visszatartás miatt az EU-tagállamok nem utasították el egyhangúlag a határozatot, Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közleményben helytelenítette az Izrael által kedden elfogadott Knesszet-határozatot.

A határozatot gyakorlatilag elutasítja a palesztin állam létét, még úgy is, hogy az állam létezését egy Izraellel kötött korábbi egyezség elismeri.

Borrell szerint ez a határozat visszalépést jelent a régóta fennálló konfliktus megoldására irányuló nemzetközi erőfeszítésekben. Azt írta, hogy a palesztin államisághoz vezető út kulcsfontosságú eleme ennek a politikai folyamatnak. „A palesztin nép számára nincs remény, ami csak elmélyíti a konfliktust” – áll a közleményben.

Magyarország tavaly október óta folyamatosan torpedózza a hasonló, Izrael és Hamász közötti konfliktussal kapcsolatos határozatokat. Blokkolta például azt az EU-nyilatkozatot, amelyben az unió felszólította volna Izraelt, hogy ne mérjen csapást Rafah városára.

Pedig valójában már Magyarország is az ENSZ 140 azon tagállama között van, amelyik elismerte a palesztin államot azóta, hogy 1988-ban a Jasszer Arafat kikiáltotta a terület függetlenségét, írja a hvg.hu. Gulyás Gergely korábban azt mondta, hogy ez a megállapodás még a kommunista időkben történt, és a jelenlegi kormány nem ért egyet a palesztin állam elismerésével.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!