Amerikai külügyminiszter: Ukrajna amerikai segítség nélkül is folytathatja a háborút

2024. július 20. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Ukrajna amerikai segítség nélkül is túlélheti és folytathatja a háborút, más szövetségesek támogatásának köszönhetően, írja a Biziday.

Az amerikai külügyminiszter az Aspeni Biztonsági Fórumon beszélt az ukrajnai helyzetről, annak fényében, hogy a novemberi választások után Donald Trump nagy eséllyel visszatér a Fehér Házba.

Beszéde során Blinken hangsúlyozta, ha az új elnök változtatna a segélyezési politikán, Ukrajna amerikai támogatás nélkül is túlélhetné. Megjegyezte, hogy egy esetleges új amerikai kormányzatnak figyelembe kell vennie az Ukrajnának a kongresszusban nyújtott erős kétpárti támogatást, valamint az Ukrajnával és több mint 20 másik országgal kötött biztonsági megállapodásokat.

Ezzel kapcsolatban az amerikai tisztviselő elmondta, hogy egy héttel ezelőtt a NATO-csúcson több mint 20 ország képviselői találkoztak. Ez alkalommal 10 évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodásokról tárgyaltak és írtak alá Ukrajnával, „ami azt jelenti, hogy mindezek az országok, beleértve az Egyesült Államokat is, elkötelezettek amellett, hogy a következő évtizedben segítsék Ukrajnát elrettentő és védelmi képességeinek megerősítésében”.

A továbbiakban úgy fogalmazott, hogy Ukrajna olyan pályán van, amely biztosítja, hogy katonailag, gazdaságilag és demokratikusan is megálljon a saját lábán.

Blinken arra is figyelmeztetett, hogy ha Ukrajna támogatása megszűnik, fennáll az esélye annak, hogy Putyin kiterjeszti agresszióját Ukrajna határain túlra. „Ha megállunk, ha meghátrálunk, ha elengedjük Ukrajnát, mit fog Putyin tenni? Akkor valóban folytatni fogja az agresszióját, és esetleg esélyt kap arra, hogy sikerrel járjon ott, ahol eddig elbukott. Nem fog megállni Ukrajnánál. Valószínűleg a térség más országait is megtámadja, beleértve a NATO-szövetségeseket is. Más potenciális agresszorok Ukrajnától távol – Európától távol – szintén tanulnak ebből a helyzetből” – jelentette ki a külügyminiszter.

Pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Donald Trump telefonbeszélgetést folytatott, amely után Trump megismételte, hogy „tárgyalóasztalhoz akarja ültetni Ukrajnát és Oroszországot, és békét akar teremteni a világban”. Donald Trump eddigi nyilvános nyilatkozatai az Ukrajna védelmének amerikai támogatását bírálótól az azt támogatóig terjedtek, míg JD Vance, Trump alelnökjeltje az egyik vezetője volt azoknak a republikánus törekvéseknek, amelyek az amerikai katonai és pénzügyi támogatás dollármilliárdjainak blokkolására irányultak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!