Már Obama is erről győzködi: Biden a hétvégén bejelentheti visszalépését

2024. július 19. – 07:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az elhíresült június végi első elnökjelölti vitán gyengén szerepelt Joe Bident egyre többen kérik a Demokrata Pártból és környékéről, hogy lépjen vissza. Biden 81 éves, és egyre több hibát vét beszédeiben, a vitán se mindig tudta befejezni mondatait, néha lefagy, akadozik. A demokraták közti belső vita egyre inkább kihat Biden támogatottságára, a felmérések a republikánus jelölt Donald Trump egyre magabiztosabb előnyét mérik, írja a Telex.

Az Axios szerint a Demokrata Párt több befolyásos képviselője úgy véli, Joe Biden elnök egyre nagyobb nyomás alatt áll, hogy visszalépjen az elnökválasztási kampányból, és akár már ezen a hétvégén meghozhatja ezt a döntést. Bár Biden nyilvánosan kitart amellett, hogy folytatja kampányát, magánbeszélgetésekben elismerte, hogy a növekvő nyomás, rossz közvélemény-kutatási eredmények és a rá irányuló elviselhetetlen figyelem miatt ez már lehetetlenné vált.

A háttérben a párt vezetői, barátai és kulcsfontosságú támogatói azt üzenik neki, hogy nem tudja megváltoztatni a közvélemény róla alkotott képét, és így nem képes győzni, illetve biztosítani a kongresszusi többséget. Az elnöknek azt is mondják, hogy ha marad, Donald Trump volt elnök akár földcsuszamlásszerű győzelmet is arathat, ami elpusztíthatja Biden örökségét és a demokraták novemberi reményeit.

Az utóbbi napokban a nyomás elviselhetetlenné vált. A republikánus nemzeti konvenció után várható közvélemény-kutatások szerint a demokraták súlyos vereség elé nézhetnek, ami a kongresszusi helyek elvesztését is magával hozhatja. Biden közeli barátai között vannak olyanok, akik remélik, hogy helyesen dönt, és a történelem hőseként távozik, nem pedig úgy, hogy soha nem lesz Biden elnöki könyvtár.

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a demokraták közel kétharmada szeretné, ha Biden visszalépne. Chuck Schumer, a szenátusi többségi vezető, és Nancy Pelosi, a volt házelnök is nyomást gyakoroltak Bidenre, hogy lépjen vissza, mivel szerintük maradása árt a pártnak és a támogatásoknak. Obama és a Clinton házaspár csendben, de egyértelműen ellenezték Biden indulását.

Bár Biden hivatalosan még nem döntött, egyre inkább hajlik arra, hogy visszalépjen, és kérdezősködik Kamala Harris esélyeiről Trump ellen. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Biden visszalép és Harris-t támogatja, de nyitott arra is, hogy a delegáltak döntsenek a végső jelöltről. Harris támogatása esetén Obama, a Clintonok és a kongresszusi fekete képviselők csoportjának támogatásával a jelenlegi alelnök szinte megállíthatatlanná válhat. A demokraták azonban elsősorban egy olyan jelöltet szeretnének, aki győzni tud Pennsylvania, Michigan és Wisconsin államokban, mert ezek megnyerése nélkül esélytelenek az elnökválasztáson.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!