Detonátor is lehetett Trump merénylőjénél

2024. július 17. – 19:13

Detonátor is lehetett Trump merénylőjénél
Az FBI nyomozói vizsgálódnak a gazdasági épület tetején, ahonnan Matthew Thomas Crooks tüzet nyitott a közeli kampánygyűlésen szónokló Donald Trumpra Fotó: Jeff Swensen / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy helyi televízió által megszerzett fotó szerint egy detonátor és egy telefon is volt annál a merénylőnél, aki egy Pennsylvania államban tartott szombati kampányeseményen megpróbált végezni Donald Trumppal. Az NBC hálózatához tartozó WPXI állomás által felfedezett detonátor azért is fontos tárgy, mivel a merénylő, egy Thomas Matthew Crooks nevű, 20 éves férfi közelben parkoló autójában közvetlenül az incidens után robbanóanyagot találtak.

A republikánus elnökjelölt élete két centin múlt, egy lövedék ugyanis a jobb fülét találta el, jelentéktelen sérüléseket okozva. Az esemény egyik látogatója viszont életét vesztette, ketten pedig megsérültek. A merénylővel másodpercekkel lövései leadása után végeztek a politikust védő Secret Service ügynökei.

Crooks rejtekhelye kívül volt a gyűlés hivatalos területén, így nem kellett a fegyverét az ellenőrző pontokon átvinnie – ezzel együtt is komoly kérdések merültek fel a helyszín biztosításával kapcsolatban, hogy miért csak a lövés után vették őt észre, és hogy hogyan tudott ilyen közel férkőzni az elnökhöz.

A Washington Post forrásai szerint az FBI feltörte a merénylő telefonját, de annak tartalma nem vitte sokkal közelebb a nyomozókat Crooks motivációinak megismerésében.

A WPXI információ szerint abban az épületben is rendőrök voltak, melynek tetején a merénylő hasalt, és amikor felhívták a figyelmüket Crooks „gyanús aktivitására”, az egyik rendőr a másik segítségével felkapaszkodott a tető pereméig, de amikor a merénylő felé irányította fegyverét, fogást vesztett, és nagyjából két és fél méter magasból a földre pottyant. Crooks ezután nyitott tüzet az elnökre és híveire.

Miközben még mindig zajlik a nyomozás és a merénylethez vezető biztonsági hibák és mulasztások megállapítása (ezekről mi is részletesen írtunk), Joe Biden elnök megragadta az alkalmat, hogy újból felszólítsa a kongresszust, hozzon törvényt a karabélyok és más, nagy tűzerejű félautomata puskák betiltásáról.

„Egy AR-15-össel próbálták meg lelőni Donald Trumpot. Ez az a fegyver, ami már olyan sok amerikaival, köztük gyerekekkel végzett. Eljött az idő, hogy betiltsuk.”

Biden nevéhez fűződik az elmúlt évek legfontosabb fegyvertartási szigorítása, mely vizsgálatnak veti alá a fegyvervásárlást tervezők előéletét, hogy kiszűrhessék közülük azokat, akik veszélyesek a társadalomra. Ezenkívül lehetővé teszi, hogy az egyes államok hatóságai indokolt esetben elkobozzák a már eladott fegyvereket, és nagyobb ellenőrzést igyekszik biztosítani az illegális fegyverkereskedelem ellen.

Ugyan a 2022-es törvény kétpárti támogatással született meg, a kompromisszumhoz kellett a törvény benyújtását megelőző két tömeggyilkosság is. A fegyvergyártó lobbi befolyása alatt álló republikánusok alapvetően – az alkotmány szándékosan félreértelmezett 2. kiegészítésére hivatkozva – elleneznek minden szigorítást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!