Karanténba zárták a fideszesek frakcióját az EP-ben

2024. július 16. – 21:28

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden megválasztotta az Európai Parlament az alelnökeit, írja a testület közleménye. A 14 helyen öt szocialista, három jobbközép néppárti, két liberális, két euroszkeptikus ECR-es, valamint egy szélsőbaloldali és egy zöld képviselő osztozik.

A titkos választáson a képviselőknek a fennmaradt helyeknél legalább eggyel több jelölt nevét kellett leadniuk. Az alelnököket a leadott voksok abszolút többségével választották meg több körben, amíg ki nem osztották az összes pozíciót. Így a 720-ból együtt 401 képviselőt adó néppártiak, szocialisták és liberálisok technikailag leoszthatták volna a posztokat csak egymás között, de a testület eljárási szabályzata szerint a vezető tisztségeknél „tekintettel kell lenni a politikai nézetek méltányos képviseletére”. Az EP alelnökválasztásról kiadott közleménye is hangsúlyozza: „a képviselőcsoportok arra törekednek”, hogy az eredmények „nagyjából tükrözzék a képviselőcsoportok méretét”.

Az erre alkalmazott rendszer alapján pénteken a Fideszt is a tagjai közt tudó Patrióták Európáért (PfE) szóvivője, Alonso de Mendoza úgy vélte, két hely is megillette volna őket. (A náluk kicsit kisebb liberális frakció és az ECR is valóban két-két helyet kapott.) Pedro López de Pablo néppárti kommunikációs igazgató ugyanakkor pénteken elismerte: tárgyalnak a szocialistákkal és a liberálisokkal arról, hogy „karanténba” zárják a „szélsőjobboldalt és Putyin barátait”. Korábban ilyen korlátozással sújtották az Identitást és Demokráciát, amelynek szinte minden tagja a PfE-ben kötött ki.

A csoport két képviselőt is jelölt, de ők mindkétszer az utolsó előtti és hátulról a harmadik helyen végeztek, elsőre valamivel több mint kétszáz, másodikra még ennél is kevesebb szavazattal. (A PfE 84, a karanténozást antidemokratikusnak tartó ECR 76 tagú, a szavazás titkos volt.) A többek között a Mi Hazánkkal megalakult Szuverén Nemzetek Európája lett mindkétszer az utolsó, a 25 fős csoport jelöltje elsőre több mint száz, másodikra 50-nél kevesebb voksot szerzett.

Egy fideszes képviselő szerint ezzel 20 millió szavazót vettek semmibe

„Orbánék új szélsőjobboldali EP-frakciója két képviselőt jelölt az Európai Parlament alelnökének. Mindkettő hatalmasat bukott” – posztolta a Facebookra a DK-s Molnár Csaba. „Foglaljuk össze. Az EP elnöki tisztségére még jelölni sem tudtak, két alelnökjelöltjük mindegyike elbukott a szavazáson. Vagyis az EP vezetésében egyetlen egy embere sem lesz a szélsőjobbos frakciónak. Láthatóan úgy »foglalta el« Orbán Brüsszelt, hogy ez senkinek sem tűnt fel Európában.”

„A magyar Országgyűlésben a nemzeti erők kétharmados többsége mellett is a baloldal mindig megkapta a választási eredmények alapján neki járó tisztségeket. Nem úgy az Európai Parlamentben” – írta a Facebookon László András fideszes képviselő. Az Európai Néppárt „a baloldali blokk részeként úgy döntött, hogy a Patrióták Európáért frakció egyetlen alelnök-jelöltjét se szavazza meg. Az Európai Parlament harmadik legnagyobb politikai csoportjaként legalább két alelnöki hely járt volna a frakciónknak”, de „így több mint 20 millió választópolgár akaratát vette semmibe. Úgy döntöttek, hogy felülírják az európai választók akaratát.”

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke ugyanakkor egy keddi strasbourgi sajtótájékoztatón pont arról beszélt: a demokráciafelfogásukba „nem fér bele” a karanténozás, és kontraproduktívnak tartja a lépést. A néppárti frakcióhoz tartozó Tisza EP-képviselője megemlítette, hogy a kormány megszüntetné a testületet a mostani formájában, bizonyos pártok „jól bizonyíthatóan” orosz érdekeket szolgálnak ki, és nem biztos, hogy egyes dokumentumokat nekik is átadnának. Ugyanakkor feltette a kérdést, hogy ki dönti el, ki a demokrata és ki nem, például mi van a szélsőbaloldallal.

Rossz előjel a quaestornak jelölt Szekeresnek

Alelnöknek egyetlen magyart sem jelöltek, de az adminisztratív feladatokat végző egyik quaestornak igen: a fideszes Szekeres Pált. De Mendoza pénteken arról beszélt, hogy a PfE-nek is járna egy ilyen hely. Ha a quaestorokra is alkalmazzák a karantént, akkor a fideszes képviselő esélytelenül indul. Az öt helyről szerdán ugyanolyan módszerrel döntenek, mint az alelnökökről. Magyar a Telex kérdésére elárulta: ő személy szerint megszavazná Szekerest.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!