„Az Egyesült Államok sok támogatást nyújtott az ukránoknak, elnézhetünk néhány hibát” – mondta Zelenszkij, miután Biden összekeverte Putyinnal

2024. július 13. – 18:18

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált Volodimir Zelenszkij arra a (hát finoman szólva) bakira, amit Joe Biden követett el a washingtoni NATO-csúcstalálkozón csütörtökön, írja a Politico.

Az esemény utolsó napján egy Ukrajnát támogató egyezményt írtak alá. Ennek okán az amerikai elnök beszédet mondott, aminek végén a szintén felszólaló ukrán elnök neve helyett, azt mondta: „Hölgyeim és Uraim, Putyin elnök úr!.” A hibát Biden gyorsan korrigálta, és azzal magyarázta, hogy túlságosan arra fókuszál, hogy legyőzzék az orosz elnököt.

„Egy tévedés volt. Az Amerikai Egyesült Államok sok támogatást nyújtott az ukránoknak, elnézhetünk néhány hibát”

– reagált a történtekre Zelenszkij az újságíróknak, miután megérkezett Írországba szombaton.

Az amerikai elnöknek nem ez volt egyetlen szerencsétlen pillanata a NATO-csúcson. A közös sajtótájékoztató után pár órával Biden egyedül is kiállt a sajtó elé, nyolcperces beszédet tartott a NATO jelentőségéről, majd újságírói kérdésekre válaszolt. Ez a szereplése sem alakult zökkenőmentesen, egy ponton Kamala Harris alelnököt keverte össze Donald Trumppal.

Az első elnökjelölti vita óta egész Amerika és a világ azt figyeli, hogy Joe Biden mentális és fizikai állapota megfelelő szinten van-e ahhoz, hogy kiálljon Donald Trump ellen a novemberi elnökválasztáson.

A katasztrofálisan sikerült elnökjelölti vita után George Clooney színész is arra szólította fel Bident, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Az amerikai elnök egy interjúban azonban arról beszélt, hogy csak akkor fog visszalépni, ha maga a mindenható Isten kéri.

A Telex amerikai elnökválasztással foglalkozó podcastja, az Elektor első részében részletesen kibeszéltük Biden vitaszereplésének következményeit és a Demokrata Párt opcióit négy hónappal az elnökválasztás előtt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!