A francia sportminiszter megmártózott a Szajnában, hogy bizonyítsa, nem is szaros a víz

2024. július 13. – 13:21

Másolás

Vágólapra másolva

Amélie Oudéa-Castéra, Franciaország sportminisztere szombaton, két héttel a párizsi olimpia kezdete előtt bemerészkedett a Szajnába, hogy bizonyítsa, megfelelő a víz tisztasága – írja a Portfolio a francia BFM TV beszámolója alapján.

A francia főváros térségében 1,4 milliárd eurót fordítottak arra az olimpia szervezői arra, hogy tisztító- és vízelvezető rendszereket telepítsenek a Szajnára azért, hogy a nyílt vízi úszóversenyeket a folyóban, a város fő nevezetességei mentén rendezhessék meg. Ezt azért vették a fejükbe, mert az 1900-as párizsi olimpia idején is úszható volt a folyó. 1923 óta viszont nem az.

Nem a sportminiszter az egyetlen politikus, aki drasztikus akciókkal akarja bizonyítani, hogy bő száz év után sikerült kitisztítani az erősen szennyezett folyó Párizst kettészelő szakaszát. Párizs főpolgármestere június végén szintén bejelentette, hogy a július 15-ével kezdődő héten, bő egy héttel az olimpia előtt megfürdik a Szajnában. Anne Hidalgo az akcióval azokat a hangokat akarja elhallgattatni, amelyek szerint szennyezettsége miatt a folyó vizében nem lehet megrendezni az olimpiai számokat. A tervek szerint a polgármester társául szegődik majd Emmanuel Macron elnök is, Macron és Hidalgo úszásának hírére Párizsban meg is hirdettek egy Szajnába szaró flashmobot.

Amélie Oudéa-Castérának egyébként már a folyóba ereszkedése sem sikeredett túl elegánsra, besétálás helyett ugyanis inkább becsúszott, majd rövid ideig csak lebegett a vízen mielőtt úszni kezdett volna.

A hivatalos jelentések egyébként kevésbé derűlátóak, június végén a párizsi hatóságok közölték, hogy még mindig nem elég tiszta a Szajna vize ahhoz, hogy abban rendezzék a nyílt vízi úszóversenyeket. Néhány hete abból is kisebb botrány támadt, hogy a vízügyi mérések alapján az emberi fekáliából származó E. Coli baktériumok aránya a megengedett érték négyszerese volt a vízben.

A 2024-es párizsi olimpia július 26-tól augusztus 11-ig tart majd, és többek között a triatlon és maratoni úszás versenyszámait is a Szajnában rendeznék meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!