A NATO összes tagja támogatja Ukrajna csatlakozását

2024. július 11. – 09:15

A NATO összes tagja támogatja Ukrajna csatlakozását
Csoportkép a NATO washingtoni csúcstalálkozóján – Fotó: Jakub Porzycki / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Jövőre mintegy 40 milliárd eurónyi támogatásra számíthat Ukrajna a NATO-tagállamok részéről, hogy fokozni tudja védelmi képességeit az Oroszország ellen zajló háborúban. Bár a katonai szövetség washingtoni csúcstalálkozójának végén kiadott nyilatkozatban konkrét dátum nem szerepel, a tagországok egységesen támogatják Ukrajna csatlakozását, derül ki a BBC összefoglalójából. Az Orbán Viktor által is aláírt nyilatkozatban szintén szerepel, hogy továbbra is Oroszország jelenti a legfőbb biztonsági kockázatot a szövetségre nézve.

A NATO-tagországok azt is kijelentették, hogy Kína érdemi részt vállal Oroszoroszág háborús törekvéseinek előmozdításában, ami az eddigi legélesebb kritika Pekinggel szemben. A kínai vezetés azzal reagált erre, hogy felszólította a NATO-t, hagyjon fel a Kínával való fenyegetéssel, valamint a konfrontációval és rivalizálással.

A közlemény szerint Ukrajna az elmúlt hónapokban előrelépést tett a NATO-csatlakozáshoz szükséges demokratikus, gazdasági és biztonsági reformok terén, de a hivatalos tagfelvételi meghíváshoz további lépésekre lesz szükség. A nyilatkozat fontos mondata, hogy miközben Ukrajna folytatja útját az integráció felé, a katonai szervezet továbbra is támogatja ebben, és ezt a támogatást visszafordíthatatlannak nevezték az aláírók.

A több mint két éve zajló háború folytatásához nyújtott újabb katonai segély elsősorban az ukrán légvédelem megerősítését, illetve az F–16-os vadászgépek beszerzését és üzemeltetését célozza. Jens Stoltenberg főtitkár hangsúlyozta, a támogatás nem jótékonyság, hanem a NATO-tagországok biztonsági érdeke. A felek egyúttal megállapodtak abban is, hogy új egységet hoznak létre az Ukrajnának szánt segítségnyújtás és a katonai kiképzések koordinálására.

Ukrajnába a nyár folyamán megérkeznek a Dániából és Hollandiából származó F–16-osok, bár az ezt megerősítő Antony Blinken amerikai külügyminiszter pontos dátumot nem közölt. A találkozón részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki a világ vezetői közt először találkozott Keir Starmerrel, az Egyesült Királyság új miniszterelnökével. Starmer biztosította Zelenszkijt, hogy brit részről a kormányváltás után sem lesz változás az ukrán háborús erőfeszítések támogatásában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!