Kigyulladt a roueni katedrális felújítás alatt álló tornya

2024. július 11. – 15:53

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolas Mayer-Rossignol, roueni polgármester csütörtök délutáni bejelentése szerint tűz ütött ki csütörtök délután a roueni székesegyház felújítás alatt álló tornyában. A tűzről dél körül értesítették a tűzoltókat a katedrálisnál dolgozó munkások, és nagyjából két óra alatt sikerült is körülhatárolni a lángokat, majd eloltani a tüzet.

A francia BFM TV beszámolója szerint az épületet kiürítették, és a katedrális környékét is lezárták, ami több villamosvonalat is érint. A tűzoltók korábban azt mondták, nem valószínű, hogy a tűz tovább fog terjedni, mert igazából csak az állványzat fa padlói tudnak kigyulladni. Éppen emiatt azon dolgoztak, hogy ezeket ne érhessék el a lángok. A székesegyház tornyának kigyulladása miatt már elindult a vizsgálat.

Azt jelenleg is vizsgálják, hogy a katedrálisban található műalkotások és bútorok károsodhatnak-e az oltási munkálatok miatt, és indokolt-e így a biztonságos helyre szállításuk. A roueni érsek csütörtök délután azt mondta, hogy akár már holnap újranyithat a katedrális.

A BFM hírtévé értesülése szerint a székesegyházat nem érte károsodás a tűzben.

Itt egyébként minden bizonnyal sokkal kisebb lesz a kár, mint a Notre-Dame-nál, amelynek a huszártornya köré felhúzott állványzatnál ugyancsak felújítás közben terjedtek el a lángok 2019 tavaszán. A leomlott huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!