Iohannis: Románia egy másik Patriot-rendszert vár az Ukrajnának adományozottért cserébe

2024. július 10. – 19:47

Másolás

Vágólapra másolva

Románia egy másik Patriot rakétavédelmi rendszert vár az Ukrajnának adományozottért cserébe – jelentette ki szerdán Washingtonban Klaus Iohannis román államfő az Agerpres szerint.

Az elnök sajtótájékoztatóján rámutatott, Románia támogatja Ukrajnát és a Moldovai Köztársaságot, „mert megteheti és mert így tartja helyénvalónak”. „Románia egy mindenféle segítségért könyörgő országból olyan állammá vált, amelyik kellő erővel, energiával és kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy biztonságot exportáljon a régióba” – fogalmazott.

Iohannis hozzátette, amint azt a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) legutóbbi ülésén is megtárgyalták, Románia egy másik Patriot rakétavédelmi rendszert vár az Ukrajnának adományozottért cserébe. „Nyilván nem holnapra várjuk, de a közeljövőben. Úgy gondolom, hogy az adományunk kompenzálásaként gyorsabban kiszállítják majd ezeket a rendszereket” – nyomatékosította.

Iohannis azt is bejelentette, hogy Románia is csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyek kétoldalú biztonsági megállapodást írtak alá Ukrajnával. Az államfő rámutatott arra is, Románia különös jelentőséget tulajdonít a Moldovai Köztársaságnak, és „a Moldovai Köztársaság is szerepelni fog a NATO-csúcstalálkozó zárónyilatkozatában”.

„Elkezdtünk tárgyalni a katonai mobilitás fontosságáról is, és Románia Bulgáriával és Görögországgal együtt csatlakozik egy katonai mobilitási folyosóhoz” – tette hozzá Klaus Iohannis.

Az államfő szerint továbbra is Oroszország jelenti a legnagyobb kockázatot Európa és az euroatlanti térség biztonságára, és a NATO-nak készen kell állnia megvédeni magát. „A stratégiai előnyünk egyértelműen az egység és a szolidaritás, és ezt nagyon világosan láthattuk az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdete óta eltelt években” – fogalmazott az államfő.

Iohannis azt is kiemelte, hogy NATO-tagsága révén olyan biztonsági garanciákat élvez Románia és a polgárai, mint még soha a történelem folyamán.

Újságírói kérdésre az államfő azt mondta, érdekesek és jók voltak a NATO-főtitkári jelöltsége körüli informális tárgyalások. „Végül úgy döntöttünk, hogy a NATO sorsa fontosabb, mint az én politikai sorsom. És a még a végleges döntés előtt úgy döntöttem, hogy visszavonulok” – tette hozzá a G4Media szerint.

Klaus Iohannis kedden Joe Bidennel amerikai, Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint Dick Schoof holland, Giorgia Meloni olasz kormányfővel és Olaf Scholz német kancellárral közös nyilatkozatot írt alá Ukrajna légvédelmének megerősítéséről.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!