„Meghallottam a haragotokat” – történelmi vereségük után lemondott a brit konzervatívok vezetője

2024. július 5. – 13:18

Másolás

Vágólapra másolva

Rishi Sunak brit miniszterelnök pénteken lemondott a Konzarvatív Párt vezetéséről. „Mindenekelőtt azt szeretném mondani, hogy sajnálom. Mindenemet beleadtam ebbe a munkába” – mondta a Downing Street 10-nél található kormányfői rezidencia előtt. Arról beszélt, hogy megértette az egyértelmű üzenetet, amit a választók küldtek, hogy kormányváltásra van szükség.

„Meghallottam a haragotokat és a csalódottságotokat, és vállalom a felelősséget ezért a vereségért”

– jelentette ki a leköszönő miniszterelnök. Sunak bejelentette azt is, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, amint kidolgozzák az utódja kiválasztásának feltételeit.

Ahogy arról az összefoglaló cikkünkben írtunk, a Munkáspárt nyerte a csütörtöki brit parlamenti választást, és a párt vezetője, Keir Starmer lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke. Sunak a vereség után átadja a miniszterelnöki széket is, de Starmer csak akkor kapja meg a kormányfői posztot, amikor pénteken átveszi III. Károly királytól egy ceremónián.

A 14 éve kormányon lévő Konzervatív Párt történetének legrosszabb eredményét érte el, a péntek reggeli eredmények alapján mindössze 121 mandátumot szerzett. A toryk történelmi bukását jól jelzi, hogy számos vezető politikusuk is elveszítette képviselői székét. A választás egyik legnagyobb meglepetését jelentette, hogy Liz Truss korábbi miniszterelnök, aki 2022 őszén mindössze 49 napot töltött a brit kormány élén, elbukta óriási többségét, és ezzel a képviselői székét is. A korábbi miniszterelnök a 2019-es választáson még a szavazatok 69 százalékát szerezte meg, most azonban alig több mint 25 százalékot sikerült összegyűjtenie, és másfél százalékponttal kikapott munkáspárti kihívójától.

Truss mellett kiesett a parlamentből Grant Shapps védelmi miniszter, Alex Chalk igazságügyi miniszter, Penny Mordaunt jelenlegi és a passzív-agresszív cetliírásban is jeleskedő, brexitpárti Jacob Rees-Mogg korábbi konzervatív frakcióvezető is. Összesen 11 miniszter és államtitkár szenvedett vereséget a választáson, ami rekordnak számít. A párt ezen felül elveszítette mind a 12 képviselői székét Walesben, így 2001 óta először nem lesz egy képviselőjük sem a walesi választókerületekből.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!