Stratégiai pontot foglalhattak el Bahmut mellett az oroszok, az ukránok szerint még folynak a harcok

2024. július 4. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz hadsereg ellenőrzés alá vonta a Bahmuttól alig 20 kilométerre fekvő, stratégiai fontosságú Csasziv Jar egyik körzetét, Novij városrészt – közölte az orosz védelmi minisztérium szerdán a Reuters cikke szerint. Az ukránok ezt nem erősítették meg. A várost védő erő sajtószóvivője úgy fogalmazott, hogy a csatorna körül folynak a harcok, és a helyzet „kritikusan nehéz”.

Bahmut városát hosszú, véres harcok árán foglalták el az oroszok egy éve. Innen mentek tovább Csasziv Jar településre, amire mindkét fél stratégiai fontosságú helyszínként tekint, hiszen a településről állomásozva mehetnének tovább az orosz erők nyugat felé.

„Nem látjuk, hogy csökkenne a támadások intenzitása. Az ellenség tüzérséget és rakétarendszert használ” – mondta Ivan Petrechak sajtószóvivő. Szerinte a helyzet kritikus, de a 24. dandár tartja a pozícióit.

A DeepState nevű háborús blog szerdán szintén arról számolt be, hogy az orosz erők teljesen elfoglalták a Novij városrészt. Egy ukrán katonai tisztviselő ugyanakkor a múlt héten még azt állította, hogy az orosz csapatokat kiszorították a csatorna melletti területről.

Tavaly márciusban jártunk a háború legforróbb pontjaként számon tartott Csasziv Jar településen, amit már akkor hónapok óta bombáztak és rakétáztak az oroszok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!