A portugál Chega is csatlakozna Orbánék európai pártszövetségéhez

2024. július 1. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

A portugál radikális jobboldali Chega is bejelentette csatlakozási szándékát a formálódó Patrióták Európáért (Patriots for Europe) szövetséghez, melynek kiáltványát vasárnap írták alá Bécsben az alapítók – erről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

Az újjobboldali Chegát (ami magyarra úgy fordítható, „Elég”), a 41 éves André Ventura, egy korábbi televíziós futballkommentátor vezeti, a párt jelenleg az Identitás és Demokrácia nevű frakció tagja. Portugáliának a Chega 2019-es parlamentbe jutásáig nem volt igazán radikális jobboldali pártja, aminek egyik oka, hogy Spanyolországhoz hasonlóan Portugália is egy jobboldali autoriter rezsim alól felszabadulva építette ki a többpártrendszert az 1970-es évektől kezdődően, és mindkét országban a domináns jobbközép pártból kiszakadva jöttek létre a mai újjobboldali formációk. De míg két éve a párt mindössze 12 mandátummal rendelkezett, a 2024-es választások után 50 képviselőt küldhettek a parlamentbe.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és Andrej Babiš, az ANO párt elnöke vasárnap Bécsben írta alá azt a Patrióta kiáltványt, amely mint fogalmaztak, egy „új politikai szövetséget” kínál fel Európa nemzeteinek, valamint szuverenista, patrióta pártjainak. A csatlakozó pártok az Európai Parlamentben önálló képviselőcsoportot hoznának létre, és az alapítók tervei szerint rövid időn belül a legnagyobb jobboldali EP-frakcióvá válnának.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!