A német szélsőjobb nem szeretné, ha Șoșoacă és Lazarus frakciótársuk lenne

2024. június 29. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az Alternatíva Németországnak (AfD) nem egyezett bele abba, hogy az szélsőjobboldali S.O.S. Románia párt két EP-képviselője, Diana Șoșoacă és Luis Lazarus csatlakozzon a Szuverenisták frakciójához, erősítette meg a G4Mediának Cristine Andreson, az AfD EP-képviselője.

„Megbeszélést folytattunk az SOS-sel, és egyhangú döntést hoztunk arról, hogy ne vegyük be őket a csoportba. Az elutasítás okairól nem szeretnék beszélni” – nyilatkozta Anderson.

Az S.O.S. Románia országos bizottsága múlt hét elején döntött úgy, hogy két európai parlamenti képviselőjük csatlakozzon a Szuverenisták néven újonnan létrejött EP-frakcióhoz. Ha nem fogadják be őket egyik frakcióba sem, és független képviselők maradnak, akkor gyengébb lesz a tárgyalási pozíciójuk az EP-ben.

Múlt héten egyébként az is felmerült, hogy az AfD lemond az új frakció létrehozásáról. Az Identitás és Demokrácia nevű szélsőjobboldali frakcióból még a választások előtt kizárt AfD korábban bejelentette, hogy kisebb, főleg kelet-európai szélsőjobboldali pártokkal alakítanak új frakciót az EP-ben. A potenciális csatlakozók között volt a magyarországi Mi Hazánk Mozgalom is. Az Euractiv szerint azonban az AfD európai parlamenti delegációjának vezetése már kedden meghozta azt a döntést, hogy mégsem alakítanak új frakciót a többi szélsőjobboldali párttal, mert a potenciális szövetségesek olyan holokauszt-relativizáló kijelentéseket tehetnek, amelyeket az AfD Németországban nem tudna megvédeni, írta a Telex.

A G4Media szerint az új frakció kérdését a párt hétvégi konferenciáján vitatják még és július 2-án születhet végleges döntés. Ahhoz, hogy időben bejegyezhessék és költségvetéshez juthassanak, az új frakció létrehozását csütörtökig, július 4-ig kellene bejelenteni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!