Az S.O.S. Románia a Mi Hazánkkal lehet egy EP-frakcióban

2024. június 25. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az S.O.S. Románia országos bizottsága hétfőn úgy döntött, hogy két európai parlamenti képviselőjük csatlakozzon a Szuverenisták néven újonnan létrejött EP-frakcióhoz, írta az Agerpres. A testület arról is döntött, hogy Diana Şoşoacă pártelnököt indítják az államelnök-választáson.

A Szuverenisták nevű szélsőjobboldali pártokból álló frakció alakulását az Alternatíva Németországnak (AfD) kezdeményezheti, írta korábban az Eurológus értesüléseire hivatkozva a Telex. A frakció tagjai közt lehet az SOS Románia mellett a magyarországi Mi Hazánk Mozgalom, a spanyol SeAcabó La Fiesta, a görög NIHK, a lengyel Konföderáció (Konfederacja Wolnosc i Niedpodleglosc), a szlovákiai Hnutie Republika és az alapítást kezdeményező német AfD.

Az európai parlamenti frakcióalakítás előnye a magasabb költségvetési támogatás, illetve a több megszólalási lehetőség, feltétele, hogy legalább hét országból legyenek benne képviselők. A hátránya viszont az lehet, hogy a Szuverenistáké lehet a harmadik populista, EU-szkeptikus, szélsőjobboldali képviselőcsoport az új ciklusban, ami nehézkessé teheti az ilyen erők közös fellépését, foglalta össze a Telex.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!