Dánia bevezeti a fingadót: a gazdáknak tehenenként 450 lejnyi koronát kell majd fizetni

2024. június 27. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

Éves szinten mintegy 450 lejes (672 dán korona) adót fizethetnek teheneik után a dán tejtermelők az üvegházhatású gáz kibocsátásuk miatt – írja a CNN nyomán a Telex. A dán koalíciós kormány a héten állapodott meg a világ első, mezőgazdaságot érintő károsanyag-kibocsátási adójáról. A dán parlament várhatóan még idén elfogadja azt az adót, ami szerint 2030-tól az állattenyésztésből származó szén-dioxid-kibocsátás után tonnánként 300 koronát kell fizetniük a gazdáknak, ez 2035-től 750 koronára emelkedhet.

A CNN szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a dán farmereknek egy metán gázt kibocsátó, vagyis böfögő és fingó tehén után 672 koronát kell adózniuk, ami 2035-re akár 1680 koronára emelkedhet.

Dánia károsanyag-kibocsátásának jelentős részét a mezőgazdasági termelés adja, ezért a koalíciós megállapodás keretében olyan intézkedéseket hoztak, amelyek segíthetik Dániát a klímacéljai elérésében. Az intézkedések között szerepel például az erdőtelepítés és a vizes élőhelyek kialakítása is. A dán külügyminiszter a megállapodásról megjegyezte, Dánia lesz a világ első országa, ahol a mezőgazdaságban vetnek ki károsanyag-kibocsátási adót.

A CNN szerint a dán gazdák viszonylag jól fogadták a hírt, több farmer azonban aggályait fejezte ki az új adókkal kapcsolatban, azokat ugyanis alig pár hónappal a farmertüntetések kezdete után vetették ki rájuk. A gazdák tüntetéssorozata még decemberben indult Németországból, de a megmozdulások gyorsan kiterjedtek az EU legtöbb országára, ennek hátteréről itt írtunk részletesebben.

Egy dán gazdákat képviselő csoport elnöke a CNN-nek azt mondta, elismerik a klímaváltozás kihívásait, de ez a megállapodás nem oldja meg a problémákat. Szerinte az intézkedések inkább ártanak a mezőgazdasági zöld beruházásoknak, az európai tejipari óriáscég, az Arla Foods vezetője szerint nem szabadna megadóztatni azokat a gazdákat, akik mindent megtesznek a kibocsátás csökkentése érdekében.

A CNN azt írja, a globális élelmiszertermelés teszi ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának közel harmadát. A klímaválsághoz nagyban hozzájárul az állattenyésztés is, ami hozzávetőleg 12 százalékát adja a világ károsanyag-kibocsátásának.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!