Motorháztetőre kötözött palesztin sebesülttel gurultak a kórházba izraeli katonák egy palesztin városon át

2024. június 23. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálatot indítanak az Izraeli Védelmi Erőknél (IDF) egy videófelvétel nyomán, amelyen egy sebesült férfi látható egy izraeli katonai terepjáró motorháztetejére kötözve – írta a BBC. Az eset a nem Gázában, hanem a ciszjordániai Dzseninben történt. Izrael elismerte, hogy az eljárás ellentétes az előírásokkal és nem tükrözik az izraeli hadsereg által vallott értékeket.

IDF: Nem civil volt a férfi

A hadsereg szerint katonáikra fegyveresek támadtak Dzsinín közelében, tűzharc alakult ki az izraeli katonák és a palesztin csoport között, amelynek tagjaként a lövöldözésben az érintett férfi is részt vett. Az izraeli beszámoló szerint a férfi a tűzharcban sérült meg.

A BBC által Mudzsahed Azmi néven azonosított férfi családja azt mondta, kérték az izraeli katonákat, hogy vigyék kórházba. Ők ennek úgy tettek eleget, hogy a férfit a motorháztetőre kötözték.

„Az utasításokkal és a szokásos eljárási renddel szembemenve vették fel a katonák a gyanúsítottat, a motorháztetőre kötözve.”„A felvételen látható jelenet nem áll összhangban az IDF által képviselt értékekkel. Az incidenst kivizsgálják és súlyának megfelelően kezelik” – közölte az izraeli hadsereg, megjegyezve, hogy a férfit eljuttatták a Vörös Kereszthez, ahol ellátást kapott.

A Hamász október 7-én indított támadást Gázából izraeli településekre, rendezvényekre, összesen csaknem 1200 embert megölve – köztük több mint 840 civilt – és körülbelül 250 izraeli túszt hurcoltak Gázába. Őszi helyszíni riportunkat itt olvashatja az egyik megtámadott izraeli településről. (A foglyok nagyjából fele szabadult ki, nagyrészt egy fogolycserével október végén-november elején, néhányukat pedig izraeli katonák szabadították ki a Gázai övezet ellen indított hadjáratban. Eközben Libanon határán, az iráni támogatású síita hezbollah is egyre többször lő át Észak-Izraelbe, de nő a feszültség Ciszjordániában is, ahol nem a Hamász, hanem a valamivel mérsékeltebb Fatah kezében van az irányítás. a Gázai háború kezdete óta Ciszjordániában is gyakoribbá váltak a tűzharcok, az elmúlt kilenc hónapban 480 ember halt meg ezen a területen. A 2,3 millós Gázában, ahol a lakosságot humanitárius katasztrófa sújtja, nincs elég élelmiszer és ivóviz sem az otthonaikat elhagyni kényszerűlt palesztinoknak, palesztin források szerint több mint 34 ezer áldozata van, az áldozatok nagy része gyerek és nő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!